20/11/2022
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
- 700 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 80 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 – 4 γαρίφαλα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι, πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ιδεωδώς ακριβώς.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Σιγοψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (γιατί το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).
- Στο τέλος αφαιρούμε το χταπόδι και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι).
- Στην ίδια κατσαρόλα άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χταποδόζουμο και 600 ml καυτό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι και ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το χταπόδι και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε άλλα 600 ml (2 ποτήρια) καυτό νερό και βράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να απορροφήσει τα υγρά.
- Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.