ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Άνοδος 41,4% σε μια μέρα λόγω φυσικού αερίου και εισαγωγών

2/11/2022

Σε άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 41,42% σε μια μέρα οδήγησε η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου και των εισαγωγών στο ενεργειακό μείγμα και η ταυτόχρονη μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Έτσι για σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 209,87 ευρώ έναντι 148,40 ευρώ που ήταν χθες Τρίτη, με τη χαμηλότερη στα 91,49 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 460,38 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία με 34,49%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,36%, οι ΑΠΕ περιορίστηκαν σε 22,20% (24,1% μαζί με της Κρήτης), ο λιγνίτης με 9,03% και τα υδροηλεκτρικά με 2,41%.

Τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν κάτω από το όριο των 200 ευρώ, με χαμηλότερη στις 30 Οκτωβρίου που ήταν στα 107,25 ευρώ/MWh. Και σε εκείνη τη φάση, την επομένη 31 Οκτωβρίου, λόγω μείωσης της συμμετοχής των ΑΠΕ, σημειώθηκε αύξηση κατά 55,41%, στα 166,68 ευρώ/MWh.

Πέφτουν οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, κυρίως λόγω του…ζεστού καιρού που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην προσφύγουν στη θέρμανση, παρέχοντας, όπως αναφέρει και το Bloomberg, κάποια ανάπαυλα στις περιφερειακές οικονομίες που βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

Έτσι, χθες στο TTF τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαμορφώθηκαν κατά 5,8% χαμηλότερα, με αυτά του Δεκεμβρίου να κλείνουν στα 116,63 ευρώ/MWh, του Ιανουαρίου στα 124 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 124,56 ευρώ/MWh, δηλαδή σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφενός λόγω των άφθονων εισαγωγών LNG, αφετέρου λόγω της μειωμένης κατανάλωσης από τις βιομηχανίες που συνέβαλαν επίσης στην αντιστάθμιση των περικοπών προμήθειας της Ρωσίας.

Τα…καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να διατηρηθούν για όλο τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, αυτή η κατάσταση διευκολύνει την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται στο 95% και της Γερμανίας ειδικότερα, στο 99%.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δέρμα: Όσα μπορούμε να κάνουμε για να συρρικνώσουμε τους πόρους του

xristiana

Άγιος Μάρκος ο Ευαγγελιστής

xristiana

Καιρός: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές – Έως τους 24 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana