ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος «πεθαίνει» – «SOS» για να ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

28/11/2022

Η τελική έκθεση της αποστολής, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παρίσι μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, έκανε 10 συστάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα .

Μια αποστολή που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με τη 10ήμερη αποστολή που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις αξίες, που οδήγησαν στο να χαρακτηριστεί ο ύφαλος ως παγκόσμιο θαύμα το 1981.

«Η πρόοδος για τη μείωση της ρύπανσης που καταλήγει στα νερά του υφάλου από τη γεωργία και τη βόσκηση ήταν πολύ αργή και χρειάζονταν περισσότερες επενδύσεις, για να επιτευχθούν οι στόχοι για την ποιότητα των υδάτων», αναφέρεται στην έκθεση της αποστολής.

Η σύσταση της έκθεσης να συμπεριληφθεί ο ύφαλος στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη μαζί με τις απαντήσεις της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πριν η Unesco υποβάλει επίσημο αίτημα στην επόμενη συνεδρίασή της. 

Η αποστολή για τον ύφαλο πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της πρώην ομοσπονδιακής υπουργού Περιβάλλοντος, Sussan Ley. Δύο εμπειρογνώμονες – ένας από την Unesco και ένας από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης – συναντήθηκαν με την κυβέρνηση, τους επιστήμονες και τους ενδιαφερόμενους φορείς στο Κουίνσλαντ, δύο μήνες πριν από την ήττα της κυβέρνησης Μόρισον.

Η τελική έκθεση της αποστολής, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παρίσι μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, έκανε 10 συστάσεις, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν «με τον πιο επείγοντα τρόπο».

Η έκθεση της αποστολής ανέφερε ότι σημαντικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα, αλλά η πρόοδος όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων είναι πολύ αργή. Οι επιστήμονες ζητούσαν από την κυβέρνηση της πολιτείας του Κουίνσλαντ να επιταχύνει την εφαρμογή της στρατηγικής της για τη βιώσιμη αλιεία και να καταργήσει σταδιακά τη χρήση διχτυών στο θαλάσσιο πάρκο.

Πηγή: https://www.skai.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Βαρέθηκες τη δουλειά στο γραφείο; Γίνε επαγγελματίας whale watcher, μπορείς

xristiana

Πώς να εφαρμόζετε σωστά την κρέμα ματιών

xristiana