ΚεντρικήΠεριβάλλον

Εντοπίστηκε αστεροειδής λίγες ώρες πριν πέσει στη Γη

27/11/2022

Είναι ο έκτος που προλαβαίνουν οι αστρονόμοι την τελευταία στιγμή.

Στον εντοπισμό ενός αστεροειδή λίγο πριν πέσει στη Γη προχώρησαν αστρονόμοι για έκτη φορά στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, στις 19 Νοεμβρίου 2022, τέσσερις ώρες πριν τη σύγκρουση, η Catalina Sky Survey ανακάλυψε τον αστεροειδή 2022 WJ1 με τροχιά πρόσκρουσης προς τη Γη. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ένα δίκτυο τηλεσκοπίων και επιστημόνων το οποίο κατάφερε να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια πότε και πού θα πέσει ο αστεροειδής.

Ευτυχώς, ο 2022 WJ1 ήταν πολύ μικρός για να προκαλέσει κάποια σημαντική ζημιά, αλλά τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα καθώς δείχνουν πως οι τεχνικές εντοπισμού αστεροειδών βελτιώνονται, δίνοντάς μας ένα χρονικό περιθώριο για να προστατευτούμε.

Τέσσερις εικόνες ήταν αρκετές για να υπολογίσουν οι αστρονόμοι την τροχιά τους αστεροειδούς. Πολλαπλά προγράμματα παρακολούθησης της σύγκρουσης βρήκαν πως ο διαστημικός βράχος είχε 20% πιθανότητες να πέσει κάπου στη Βόρεια Αμερική. Περαιτέρω παρατηρήσεις μπόρεσαν να μειώσουν το εύρος δίνοντας ώρα και σημείο. Όπως προέβλεψαν, ο αστεροειδής έπεσε στις 08:27 UTC στην περιοχή Golden Horseshoe στο νότιο Ontario του Καναδά.

Πρόκειται για την πρώτη πρόβλεψη όπου ένας αστεροειδής πέφτει κοντά σε πυκνά κατοικημένη περιοχή, αλλά για καλή μας τύχη ήταν ο μικρότερος αστεροειδής που έχει παρατηρηθεί πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, με διάμετρο μόλις ενός μέτρου. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα διαλύθηκε και μερικά μικρά κομμάτια έπεσαν στη λίμνη Οντάριο.

Η ανίχνευση του 2022 WJ1 και ο παγκόσμιος συντονισμός για την παρακολούθησή του, είναι απόδειξη του πόσο έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία εντοπισμού, καθώς και το μεγαλείο της συνεργασίας των ανθρώπων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

«Ηλέκτρα»: Παράταση τριών μηνών για τη θωράκιση των δημοσίων κτιρίων – Ποιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες

xristiana

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

xristiana

“Μια Αγκαλιά Για Τα Παιδιά” Από Τον Σύλλογο Γυναικών “ΙΡΙΔΑ”

xristiana