News ΑΜΕΑΚεντρική

“Διά-λογοι έκφρασης” στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

28/11/2022

“Η πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε πολιτισμικά γεγονότα. Έτσι στερούνται της δυνατότητας να συμμετέχουν στη δημιουργία ή να απλώς να απολαύσουν, μια εκδήλωση τέχνης και πολιτισμού”, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού την ανάγκη που οδήγησε στην πραγματοποίηση έκθεσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που έχει οριστεί η 3η Δεκεμβρίου.

Αύριο Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης και σειράς δράσεων για “Δια-λόγους έκφρασης” στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν την επιλογή να επισκεφθούν ένα μουσείο και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Τον κύριο λόγο στην περιοδική έκθεση θα έχει  το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Όπως σημείωσε ο Δ/ντης του Σχολείου κ. Δημήτρης Φωτίου στην έκθεση θα παρουσιαστούν 17 σύγχρονα έργα των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που αφηγούνται, μέσα από τις ζωγραφιές τους, την καθημερινότητα και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τα έργα χαρακτηρίζονται από πηγαίο αυθορμητισμό που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των μαθητών του 1ου Ειδικού Σχολείου, που είναι παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας, η Δ/νση  Α/βαθμιας Εκπαίδευσης για διοργάνωση δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία απευθύνθηκε στις σχολικές μονάδες με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων μέσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες  και την αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας, ανέφερε η Προϊσταμένη κ. Κατερίνα Καραγιώργου.

“Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας είναι ανοιχτό στη διαφορετικότητα, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως και χωρίς αποκλεισμούς” τόνισε η Δ/ντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού κι αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών του μουσείου πάνω σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ξεκινήσει εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού κι εκπαίδευσης, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε εκπαιδευτικούς.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Related posts

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για καλό σκοπό στο δημοτικό σχολείο Αχεντριά

xristiana

Χανιά | Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης Για Τον Αυτισμό – Περπατάμε Στους Αγίους Αποστόλους Για Καλό Σκοπό

xristiana

Γάλα: Αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη;

xristiana