ΚεντρικήΠεριβάλλον

Δήμος Αθηναίων: «Μεταμόρφωση» κτηρίων μέσω του προγράμματος «Πρόσοψη»

15/11/2022

Συνολικά 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» του δήμου Αθηναίων για επιδότηση σχετική με την αισθητική αναβάθμισή τους.

Αναβαθμίζονται αισθητικά και λειτουργικά πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και διατηρητέα στην Αθήνα.

Κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας μπορούν να δουν πλέον τα πρώτα απτά αποτελέσματα του προγράμματος «Πρόσοψη» στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Προσόψεις κτηρίων που μέχρι πρόσφατα ήταν φθαρμένες και σκεπασμένες από το γκρι χρώμα της ρύπανσης, έρχονται ξανά στο φως και αποκτούν χρώμα, μπαίνοντας στον «καμβά» της πρωτεύουσας.

Το πρόγραμμα «μαμούθ», που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο, υλοποιείται από τον δήμο Αθηναίων, την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στοχεύει στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, στη συντήρηση και την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτηρίων της πρωτεύουσας.

Το ενδιαφέρον των Αθηναίων να «μεταμορφώσουν» τις προσόψεις των κτηρίων τους είναι ιδιαιτέρως ζωηρό. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις, απορροφώντας το 100% του αρχικού  προϋπολογισμού της δράσης (1,7 εκατ. ευρώ), ο οποίος αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες της Αθήνας.

Κάτω από την «ομπρέλα» του προγράμματος έχουν ήδη μπει 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα κτίρια.  Οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά, για ταχύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ ταχύτατα καταβάλλεται και η επιδότηση στους ωφελούμενους μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.

 «Πράσινο φως» για εννέα στις δέκα αιτήσεις

Σήμερα το 91% των ενδιαφερόμενων, δηλαδή 368 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτήρια εντός του δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπεται μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτήριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτήριο.

«Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε ευκολότερα την πόλη μας. Γιατί η αφετηρία για κάθε αλλαγή στην Αθήνα, ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Αυτή η πολυεπίπεδη παρέμβαση, που στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη του κτιριακού της πλούτου, αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους. Κι αυτό, γιατί αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στα «γερασμένα» κτίρια της πρωτεύουσας, να αποκτήσουν χρώμα, να γίνουν ξανά «ζωντανό» κομμάτι της καθημερινότητας μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Πώς και πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω  των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο.

Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους οι  ιδιοκτήτες των κτηρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη» στην ιστοσελίδα του, www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο HelpDesk του Προγράμματος, για πληροφορίες και σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων (214 4062540).

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

ChallengEIT: Startups Καλούνται Να Βρουν Λύσεις Στα Μεγαλύτερα Ζητήματα Του Τομέα Της Υγείας Και Του Φαρμάκου

xristiana

Ανάπτυξη παιδιού: Εσείς γνωρίζετε τι είναι η υπερλεξία;

xristiana

Φουλάρι: Το πολυμορφικό αξεσουάρ και πώς να το φορέσετε

xristiana