14/11/2022
Oι Κοινωνικές Δομές Δήμου Σαρωνικού, το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου και ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας καλούν τους ενδιαφερόμενους σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εθελοντών δοτών μυελού των οστών την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αναβύσσου (Μ. Αλεξάνδρου & Β. Φρειδερίκης).
Θα μιλήσει ο Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Στέλιος Ι. Γραφάκος
Μεταξύ του KEΠ ΥΕΙΑΣ των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Σαρωνικού και του «Συλλόγου Όραμα Ελπίδας» υπεγράφη για πρώτη φορά σύμφωνο συνεργασίας, ύστερα από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου, υπεύθυνου για θέματα Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ηλία Πατσιαούρα.
Σκοπός αυτής της πρωτοπόρας συνεργασίας είναι η εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο εθνικό (ΕΟΜ) και στο παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί θεραπεία σωτηρίας για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή
Ο δότης πρέπει να είναι μεταξύ 18-45, υγιής, να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου). Παραμένει ως ενεργός υποψήφιος δοτής στο Αρχείο μέχρι τα 55 του χρόνια.
Η αίτηση εγγραφής θα γίνεται Δευτέρα – Τρίτη και Πέμπτη στο κτίριο των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Σαρωνικού στην Ανάβυσσο. Την εποπτεία θα έχει η Δεμενεοπούλου Σοφία ΤΕ Νοσηλεύτρια MSC Δήμου Σαρωνικού.
Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.
Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται από το μυελό των οστών, το περιφερικό αίμα ή το αίμα του ομφαλίου λώρου. Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος.
Ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με το νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων και άλλων νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή.
Γιατί να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών
Γιατί μπορεί να είσαι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.
Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης.
Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη, γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.
Πηγή: https://www.otavoice.gr