ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καμπανάκι Γκουτέρες για το κλίμα: «Ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου είναι στο μηχάνημα τεχνητής αναπνοής»

22/9/2022

«Είναι καιρός για μια σοβαρή συζήτηση» και για «σημαντικές δράσεις» για τις ζημιές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές και τις οποίες υφίστανται ήδη κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δυο μήνες ως τη διεξαγωγή της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι –εξ αποστάσεως– συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών με ηγέτες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για «ειλικρινείς συνομιλίες» όσον αφορά την δράση για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

«Τα μηνύματά μου ήταν σαφή. Για την επείγουσα κλιματική ανάγκη: ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου βρίσκεται στο μηχάνημα τεχνητής αναπνοής. Και εξασθενεί γρήγορα» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οδεύουμε προς τους +3 βαθμούς Κελσίου»

«Εμείς οδεύουμε προς τους +3 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν ως τη διεξαγωγή της COP27 σε «τέσσερα φλέγοντα ζητήματα»: την αύξηση των φιλοδοξιών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη βοήθεια στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες, την προσαρμογή απέναντι στον αντίκτυπό του και την χρηματοδότησή της, η οποία πρέπει να είναι αυξημένη, και τέλος τις «απώλειες και ζημιές».

Το τελευταίο αυτό σημείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, αφορά τις ζημιές που προκαλούν ήδη ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να φρενάρουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ούτε αυτά για την προσαρμογή στις συνέπειές της και για τις οποίες οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν αποζημιώσεις.

«Είναι καιρός να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση και σημαντικές δράσεις πάνω στο ζήτημα αυτό», επέμεινε ο Γκουτέρες.

«Ελπίζω ότι η COP27 στην Αίγυπτο θα τα καταφέρει», συνέχισε, θεωρώντας ότι τίθεται ζήτημα «κλιματικής δικαιοσύνης, διεθνούς αλληλεγγύης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στην COP26 της Γλασκώβης στα τέλη του 2021, παρά τις πιέσεις των αναπτυσσόμενων χωρών που ζητούσαν ειδική χρηματοδότηση για αυτές τις απώλειες και ζημιές, οι πλούσιες χώρες είχαν μπλοκάρει αυτό το αίτημα και η σύνοδος περιορίστηκε απλά στην έναρξη ενός «διαλόγου» ως το 2024.

Πριν από κάποιες μέρες, η ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών που συνήλθε στο Ντακάρ ξαναέφερε την απαίτηση αυτή στο τραπέζι, ζητώντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού χρηματοδότησης» για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τηγανητά σάντουιτς με ζαμπόν και μανιτάρια

xristiana

Τρώτε συνέχεια πρόχειρο φαγητό; Δείτε από ποια σοβαρή νόσο κινδυνεύετε

xristiana

Κορονοϊός – Αντιικά φάρμακα: Πώς χορηγούνται και ποιους αφορά – Όλες οι οδηγίες

xristiana