News ΑΜΕΑΚεντρική

Hitech παραβάσεις σε θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ

5/9/2022

Σύστημα αυτόματης φωτογραφικής καταγραφής παραβάσεων για στάθμευση σε θέσεις αναπήρων, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Το πρωτοφανές επεισόδιο που κατέληξε στα δικαστήρια με θύμα τον ίδιο τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας Γιάννη Καστούρα, αναδεικνύει την ανάγκη να αυστηροποιηθεί ο πέλεκυς για τους παραβάτες. 

«Μελετούμε την εγκατάσταση καμερών στις θέσεις στάθμευσης για αναπήρους με λειτουργία συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να φωτογραφίζονται τα αυτοκίνητα που παραβιάζουν τη σήμανση και σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις», είπε στην Karfitsaο κ. Καστούρας.

Ήταν εκείνος ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ένα αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες είχε καταλάβει μία τέτοια θέση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Παύλου Μελά και αντιμετώπισε πρωτοφανές μένος από τον οδηγό και τον συνοδηγό του οχήματος, όπως αναδείχτηκε και στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο την περασμένη Δευτέρα, το οποίο καταδίκασε έναν 26χρονο τουρίστα ισπανικής καταγωγής που ζει στη Γερμανία. Οι δύο νεαροί δεν δίστασαν να του επιτεθούν αρπάζοντας το κινητό του τηλέφωνο. Μπλεγμένοι βρέθηκαν και δύο πολίτες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύτηκε για περισσότερες από πέντε ημέρες στο νοσοκομείο με συντριπτικά κατάγματα, καθώς ξυλοκοπήθηκαν.  

«Με τη φωτογράφιση και τη βεβαίωση απ’ ευθείας από τη δημοτική αστυνομία της παράβασης, τέτοια περιστατικά δεν θα γίνονται. Δεν θα χρειάζεται να καλείται η αστυνομία για να βεβαιώνει παράβαση, θα γίνονται όλα αυτόματα», σημείωσε ο κ. Καστούρας. Το περιστατικό της Παύλου Μελά, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα στη νοοτροπία αρκετών οδηγών αυτοκινήτων. Μπορεί εδώ και χρόνια οι χώροι στάθμευσης των αναπήρων και οι ράμπες να μην καταλαμβάνονται τόσο έντονα από αυτοκίνητα, ασυνείδητοι όμως πάντα υπάρχουν.  

Το «αγκάθι» η νομοθεσία 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στον δήμο Θεσσαλονίκης με το σύστημα αυτό θα φωτογραφίζονται οι πινακίδες των αυτοκινήτων που σταθμεύουν σε ειδικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ήδη έχει μελετηθεί θα εξετάζεται αμέσως ο αριθμός της πινακίδας από τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να διασταυρώνεται εάν ο συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτου, ανήκει σε όχημα που έχει καταχωρηθεί ως αναπηρικό.

«Μπορεί σήμερα κάποιος να παρουσιάσει ένα σήμα αναπήρων που όμως είναι πλαστό. Η Τροχαία δεν έχει δυνατότητα διασταύρωσης», σημείωσε ο κ. Καστούρας. Μάλιστα η «συμμετοχή» του τομέα Μεταφορών έχει ήδη συζητηθεί με κυβερνητικά στελέχη που έδειξαν να είναι σύμφωνα, καθώς παρατηρείται ότι υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Στη συνέχεια το «σύστημα» θα διαβιβάζει στα αρχεία της δημοτικής αστυνομίας τον αριθμό του αυτοκινήτου που δεν διαθέτει ειδικό σήμα ΑμΕΑ όμως είναι σταθμευμένο στην ειδική θέση. Στην ηλεκτρονική  βεβαίωση της παράβασης σχεδιάζεται να υπάρχει ένα διάστημα ανοχής περίπου δύο λεπτών της ώρας, μέχρι ο οδηγός να έχει αντιληφτεί ότι η παράνομη στάθμευσή του θα καταγραφεί άμεσα από ηλεκτρονικό σύστημα.  

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος κατάληψης των ειδικών θέσεων στάθμευσης. Εάν ο οδηγός δει ότι θα βεβαιωθεί άμεσα παράβαση δεν υπάρχει περίπτωση να σταθμεύσει», τόνισε ο κ. Καστούρας. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της αστυνομίας, στελέχη της οποίας βλέπουν ότι μία τέτοια κίνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αστυνόμευσης τέτοιων θέσεων.  

Παρ’ ότι τεχνικά έχει μελετηθεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτό θα εφαρμοστεί, το «αγκάθι» παραμένει η νομοθεσία, η οποία δεν δίνει ακόμη δυνατότητα στη δημοτική αστυνομία να διαχειριστεί πληροφορίες από φωτογραφικές κλήσεις και να βεβαιωθούν με αυτόν τον τρόπο οι παραβάσεις. Αντίθετα η τροχαία εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το σύστημα φωτογραφικών παραβάσεων, ειδικά με τα φωτογραφικά ραντάρ καταγραφής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Πηγή: https://www.karfitsa.gr

Related posts

“Αόρατες Πόλεις” στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού

xristiana

Αφέψημα από φλούδες πορτοκαλιού: Δείτε από τι σας προστατεύει (video)

xristiana

Κετογονική δίαιτα: Γιατί αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

xristiana