ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τελεσίγραφο από Μόσχα: Άρση των κυρώσεων για να επανέλθει το φυσικό αέριο

5/9/2022

Νέα τελεσίγραφο προς τη Γηραιά Ήπειρο έστειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία του Nord Stream 1 δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως έως ότου αρθούν οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται το ρωσικό δίκτυο Interfax, το δεξί «χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε στη Δύση την ευθύνη για τη μη παράδοση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, βασικού αγωγού μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. 

«Τα προβλήματα προέρχονται από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες εισήχθησαν εναντίον της χώρας μας» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι οι μειωμένες ή και μηδενικές ροές οφείλονται εξ ολοκλήρου στις κυρώσεις για την προ-εξαμήνου εισβολή στην Ουκρανία.

Οι νέες δηλώσεις του Πεσκόφ έρχονται σε μια σκοτεινή περίοδο για την Ευρώπη, με την Gazprom να διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του Nord Stream 1, επικαλούμενη προβλήματα στη συντήρηση βασικών εξαρτημάτων του αγωγού. Ωστόσο και πριν τη διακοπή, οι ροές του φυσικού αερίου κυμαίνονταν μόλις στο 20% της συνολικής δυναμικότητας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το πρόβλημα συνίσταται στις ευρωπαϊκές και καναδικές κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την επιδιόρθωση των τουρμπινών του αγωγού. Κι αυτό, διότι οι συγκεκριμένες τουρμπίνες, οι οποίες είναι γερμανικής κατασκευής, πρέπει να σταλούν στον Καναδά προκειμένου να συντηρηθούν.  

Η Ευρώπη έχει ήδη άρει ορισμένες κυρώσεις, προκειμένου κατ’ εξαίρεση να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία. Βλέποντας όμως, ότι οι ροές παραμένουν προβληματικές, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός λόγος είναι πολιτικός, με την Gazprom να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο, προκειμένου να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. 

«Προφανώς η καθημερινότητα έχει επιδεινωθεί για τα νοικοκυριά, τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Οι πολίτες σ’ αυτές τις χώρες θα θέτουν ολοένα και περισσότερα ερωτήματα στους ηγέτες τους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πεσκόφ.  

Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 30% στην spot αγορά, ως απόρροια όλων των παραπάνω εξελίξεων, με το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου –ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς– να φθάνει στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

DIY Time: Kρέμα σώματος με glitter

xristiana

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων

xristiana

Μουσική βραδιά για καλό σκοπό 

xristiana