28/9/2022
Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία 15 κρατών-μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστολή που υπογράφουν 15 χώρες της ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ την Παρασκευή.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για μια ενιαία απάντηση στο θέμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου έχει η Ελλάδα η οποία από τη μια πιέζει για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή και αφετέρου προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Ειδικά για το πλαφόν στη χονδρική τιμή συντάχθηκε και επιστολή με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας την οποία συνολικά υπογράφουν 15 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ υπογράφουν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ- ΜΠΕ, απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.
Τι αναφέρει η επιστολή των «15»
«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής: «Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Reuters: Μετάθεση για το 2023 του έκτακτου φόρου στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Eν τω μεταξύ σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters εξετάζεται να δοθεί παράταση ενός έτους από την ΕΕ στην επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η τελευταία πρόταση συμβιβασμού που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει την επιβολή του έκτακτου φόρου στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, των διυλιστηρίων και της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη, για τη χρήση του 2022 και του 2023 ή μόνο για τη χρήση του 2023 αν το επιλέξουν. Αντίθετα, η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή φόρου στα κέρδη, για τη χρήση του 2022. «Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς και δεν θα είναι όλοι χαρούμενοι για αυτό» ανέφερε διπλωμάτης, χώρας της ΕΕ. Το Reuters δεν αναφέρει ποιες χώρες άσκησαν πιέσεις για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν διαμηνύσει ότι θα επιβάλλουν έκτακτο φόρο ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να το κάνουν. Ο φόρος της Ε.Ε. θα ισχύει για τα «πλεονάζοντα» κέρδη που είναι 20% πάνω από τον μέσο όρο των κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση. Mια χώρα μπορεί επίσης αν το επιλέξει να επιβάλλει φόρο πάνω από 33% στα υπερκέρδη μιας εταιρείας για μια συγκεκριμένη δημοσιονομική χρονιά, σύμφωνα με το έγγραφο.
Κομισιόν: Προς διερεύνηση ένας νέος δείκτης τιμών που θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια στο TTF
Αλλαγή στο μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου εισηγείται η Κομισιόν για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των διεθνών τιμών που συνεχίζουν να έχουν ως βάση αναφοράς τις τιμές του Ολλανδικού hub συναλλαγών TTF. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΕΕ που θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο 30 Σεπτεμβρίου και παραδόθηκε χθες στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών για διαβούλευση, η Κομισιόν σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου (benchmark), ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με το TTF.
Στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένας πιο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος δείκτης τιμών, ο οποίος κατά ορισμένες πληροφορίες είναι πιθανόν να συνδυαστεί τόσο με την τιμή του αμερικανικού Henry Hub όσο και με την σποτ αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας. Η προοπτική του νέου δείκτη είχε τεθεί και στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας και επανέρχεται στις Βρυξέλλες με σκοπό την καλύπτει και τις διακινούμενες ποσότητες LNG στις πλωτές δεξαμενές ανά την ΕΕ.
Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου με στόχο να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των 27 κρατών μελών στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία τους προσεχείς μήνες. Η Ελλάδα πέρα από την πρόταση για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου που θα αποτελέσει ένα μηχανισμό για να χρηματοδοτηθούν και μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ένα θέμα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός από την περασμένη Άνοιξη.
Υπό το βάρος της εξελίξεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και των διαρροών που εκτιμάται ότι θα αφήσουν χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου την ΕΕ, το TTF έχει αρχίσει από χθες να μετακινείται από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα σε άνω από 200 ευρώ/MWh σήμερα, συμπαρασύροντας αναλογικά και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκρέκας: Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ
Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε νέα παρέμβαση ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Σκρέκας απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Τίμερμανς και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σίμσον, με την οποία ζητά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και πρόκειται στο πλαίσιο του «πακέτου» στήριξης των καταναλωτών ενέργειας για τον Οκτώβριο.
Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο ευρωπαϊκό Ταμείο σύμφωνα με την πρόταση θα αξιοποιούνται:
– Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
– Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
– Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
– Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
– Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 ευρώ/ θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, με βάση την κατανάλωση του 2021.
Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr