5/9/2022
Σχέδιο περικοπής της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία βάζει μπροστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας που όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα μεγαλώνει η αβεβαιότητα αλλά και ο φόβος για οριστικό κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας.
Στον απόηχο των εξελίξεων που γεννά η αναβολή στην λειτουργία του Nord Stream 1, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την Παρασκευή με τους κυρίους Στασινόπουλο (Βιοχάλκο), Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιο της Ελλάδος), μεταφέροντας την βούληση της κυβέρνησης στην λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους βιομήχανους να ετοιμάσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για τις μονάδες τους με στόχο εφόσον τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός συναγερμός, να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 15% ώστε να μην επηρεαστεί η ασφάλεια τροφοδοσίας της αγοράς.
O συναγερμός αυτός θα ενεργοποιηθεί μόλις επηρεαστεί και η εγχώρια τροφοδοσία καθώς η χώρα μας προμηθεύεται αέριο μέσω του Turk Stream, ο οποίος σήμερα συνεχίζει κανονικά τη ροή του αλλά δεν αποκλείεται να σφραγιστεί σε περίπτωση που γενικευτεί το ρωσικό εμπάργκο προς την ΕΕ.
Οι ασκήσεις ετοιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης έρχονται την στιγμή που όλη η Ευρώπη θυμίζει καζάνι που βράζει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου που προκαλεί η στάση της Μόσχας.
Εάν σταματήσει να προμηθεύει η Gazprom με αέριο την Ευρώπη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί το έμφραγμα που θα προκληθεί στην αγορά καθώς θα είναι πολύ δύσκολο οι ανάγκες να καλυφθούν με LNG τόσο γιατί αυτό θα είναι απαίτηση όλων των χωρών όσο και γιατί οι τιμές θα κάνουν νέα ρεκόρ.
Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 14 Σεπτεμβρίου μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών. Στην περίπτωση που σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και το πλαφόν στο αέριο, θεωρείται βέβαιο ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει για το πετρέλαιο και την απόφαση των G7 για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com