ΚεντρικήΚοινωνικά

Δ. Βόλου: Με τη Γλυκερία και την Μ. Εκμεκτσίογλου οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

11/9/2022

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Βόλου τιμά την Επέτειο Μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Σύμφωνα με το πρόγραμμα «από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, εκδηλώσεις θα διεξάγονται καθημερινά σε χώρους πολιτισμού της Νέας Ιωνίας καθώς και στην Πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, με στόχο τη Μνήμη, τη μνήμη των γεγονότων αλλά και τη μνήμη της ζωής των Χαμένων Πατρίδων, της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της κουλτούρας των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις χαμένες τους πατρίδες και εγκαταστάθηκαν πλέον σε νέους τόπους της «μητέρας Πατρίδας».

Στο πλαίσιο της Επετείου Μνήμης, προετοιμάστηκε από τον Δήμο Βόλου ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το σύνολο των τεχνών. Μουσική , Χορός, Θέατρο, Εικαστικά, ακόμη και Γαστρονομία, όλα αφιερωμένα στις Χαμένες Πατρίδες.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 12 – 17 Σεπτεμβρίου 2022– Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, 19.00, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας – Χορός.

Παραδοσιακοί Χοροί των Χαμένων Πατρίδων με ζωντανές αφηγήσεις από τους: Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Νέα Αγχίαλος,

– Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 20.00 – Θέατρο
«Τα άνθη της καταστροφής» – Μουσικοθεατρική Παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες
Αφιέρωμα στην μουσική και τα τραγούδια, τον ήχο και τον λόγο της Μικράς Ασίας. Ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου με τους ηθοποιούς Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνη με τη συνοδεία ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων και όχημα γνωστά τραγούδια αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Λεμπέση, θα μας ταξιδεύσουν στον «μυθικό» αλλά και τον ιστορικό τόπο της Μικράς Ασίας. Οι βασικοί σταθμοί αυτού του ταξιδιού, η ζωή πριν την απελευθέρωση, η απελευθέρωση, η ήττα, η καταστροφή, η προσφυγιά και το ρίζωμα στην Ελλάδα.
– Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, 20.00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Γαστρονομία – Μουσική – Αφήγηση.
Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Πολίτικη και τη Σμυρναίικη Κουζίνα με συνοδεία μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων.
– Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, 20.00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Γαστρονομία – Μουσική – Αφήγηση.
Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Ποντιακή και την Κουζίνα της Καππαδοκίας, με τη συμμετοχή μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των αντίστοιχων Προσφυγικών Συλλόγων. Σε αναμνήσεις, παρουσίαση σκευών και υλικών, λογοτεχνικές αφηγήσεις, θα συμμετάσχουν μέλη των Συλλόγων: «Εγγλεζονήσι», «Ίωνες», Σύλλογος Καππαδοκών Βόλου, Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας, «Μνήμες Προσφύγων».
Μαρία Εκμετσίογλου

– Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, 21.00, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας – Μουσική.
Συναυλία της Γλυκερίας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Κοντογιάννη.
Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης.
– Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, 12.00 π.μ. Κτίριο Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία
Ομιλία με τίτλο «Θυμόμαστε το παρελθόν για να διαφυλάξουμε το μέλλον»
Ομιλητές:
α)Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης , επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ. ,διδάσκων του Διεθνούς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
β) Δρ PaulIsaakHagouel , μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διεθνή Συμμαχία για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος ( IHRA ) και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Γενοκτονία των Ρομά.
γ) Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
– Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, 18.00μ.μ. Αύλειος Χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία, πλησίον του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Μουσική & Αφήγηση)
Τίτλος: Της Θύμησης και της Χαράς
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το 2022 και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Μουσείο της Πόλης θα φιλοξενήσει δύο (2) περιοδικές εκθέσεις με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της πόλης και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έργα τους εκθέτουν οι εικαστικοί: Αγραφιώτη Λίλα, Ανανιάδης Γιώργος, Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Γκουτενσβάγκερ Έρρικα, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Όλγα -Mαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Καφίδα Ιωάννα, Κρατίδης Αναστάσιος, Μαυροειδή Βάντα, Νικολού Βιβή, Παπαϊωάννου Κλειώ, Πιάτου Άννα, Ποδιάς Νίκος, Πριοβόλου Βούλα, ΤέκαAντιγόνη, Τερλίδου Ιωάννα, Σαμαρά Κατερίνα, Χατζηθεοδώρου Έλενα και Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου, επιτρέποντας εκτός από την παρουσίασή της σε όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου πάνω σε θεματικές της πόλης και της μετανάστευσης.

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: Τεκμήρια και μνήμες»
Η έκθεση, που παρουσιάζει αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία και προφορικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου το διάστημα 9 Δεκεμβρίου 2022 έως 26 Μαρτίου 2023.
Η επέτειος των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή είναι αφορμή, αλλά και ευκαιρία να συλλεχθεί ό,τι έχει ακόμη διασωθεί από την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της πρώτης γενιάς προσφύγων.
Με αυτό το σκοπό πραγματοποιούνται στοχευμένες επαφές για τη συγκέντρωση τεκμηρίων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την πατρίδα, όπως φωτογραφίες πρωτότυπες, ρούχα, αξεσουάρ, στρωσίδια, κεντήματα, εικόνες, ευαγγέλια, κοσμήματα, φυλαχτά, τάματα, είδη καθημερινής χρήσης, πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας, επαγγελματικά εργαλεία, παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, νομίσματα – χαρτονομίσματα, μικροέπιπλα.
Παράλληλα γίνεται συγκέντρωση προφορικών μαρτυριών από τους πρόσφυγες των επόμενων γενιών σχετικές με την οικογένειά τους, τις μνήμες που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά για την ιστορία της οικογένειας, την καθημερινή ζωή στον τόπο καταγωγής τους, καθώς και το ταξίδι προς τον Βόλο, τη νέα πατρίδα.

Πηγή: https://www.otavoice.gr

Related posts

«Το αίμα δώρο ζωής, ανθρωπιάς και ελπίδας»

xristiana

“Περπατώ για τα αδέσποτα”: Ενημερωτική εκδήλωση στα “Αλώνια” στο Ωραιόκαστρο

xristiana

Δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

xristiana