ΚεντρικήΜαγειρική

Αρνί γιουβέτσι με κριθαράκι στον φούρνο

3/9/2022

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  2 κιλά αρνάκι γάλακτος (από σπάλα και μπούτι), κομμένο σε κύβους 4-5 εκ. περίπου
  •  1 κουτ. γλυκού, μπαχάρι κοπανισμένο σε σκόνη
  •  4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  800 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
  •  1 μικρό καρότο, σε λεπτές φέτες
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  •  2.400 ml νερό
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  100 γρ. περίπου γραβιέρα τριμμένη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αρνί γιουβέτσι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 8 – 10 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  3. Αδειάζουμε το αρνάκι με τα λαχανικά και το λάδι του σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, με ένα σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές στο υγρό.
  5. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το αρνάκι και ψήνουμε στο φούρνο, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  6. Προσθέτουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, το κριθαράκι, ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να γίνει.
  7. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το γιουβέτσι περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί» και να κρυώσει λίγο.
  8. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr

Related posts

Βιταμίνη C: Ο σύμμαχός σας στην αντιγήρανση!

xristiana

Εμβολιασμός αλεπούδων: Πότε ξεκινά και σε ποιές περιοχές θα γίνει

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 3/8

xristiana