Σε χαμηλό μήνα το φυσικό αέριο – Προσδοκίες από τις παρεμβάσεις της Ευρώπης

57

8/9/2022

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα έχουν υποχωρήσει οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξετάζουν τους τρόπους που θα παρέμβουν στις αγορές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που απειλεί ευρύτερα την οικονομία.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς υποχώρησε έως και 8,3%, διολισθαίνοντας κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου.

Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, διαπραγματεύτηκε 5,1% χαμηλότερα στα 203 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το αντίστοιχο βρετανικό μειώθηκε κατά 1,4%.

Οι τιμές ηλεκτρισμού του επόμενου έτους στη Γερμανία διεύρυναν τις απώλειες, με πτώση 1,2% στα 515 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αύριο Παρασκευή, η ΕΕ θα συζητήσει σχέδια παρέμβασης στις αγορές, ώστε να μειώσουν την εντεινόμενη πίεση από τις αυξανόμενες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις, καθώς οι εταιρείες κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν μια πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πιθανόν και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα προτείνουν στόχους μείωσης της ζήτησης.

Η Ευρώπη έχει ήδη «χτίσει» αποθέματα ενόψει του χειμώνα, με τους αποθηκευτικούς χώρους να έχουν γεμίσει κατά 82,5% και την αποθήκευση να αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο.

«Ευτυχώς, γι’ αυτόν τον χειμώνα, οι αποθήκες έχουν γεμίσει ικανοποιητικά», αναφέρει ο Anatol Feygin, της αμερικανικής εξαγωγικής LNG, Cheniere Energy Inc. «Πολλά εξαρτώνται από τον καιρό, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος τον χειμώνα θα υπάρχει αρκετή ελαστικότητα και πολλές λύσεις». Ωστόσο «θα απαιτηθεί ως έναν βαθμό διαχείριση της ζήτησης».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com