28/8/2022
Το καινοτόμο φασματόμετρο σκέδασης σωματιδίων α και ακτίνων Χ που χρησιμοποιήθηκε στις αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και αλλού, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, είναι ένα από τα όργανα που κατασκεύασε ο κορυφαίος αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου για να μελετήσει το Διάστημα.
Σ αυτό, αλλά και στο επίσης δικής του κατασκευής όργανο παρακολούθησης ροής σκόνης στις αποστολές Cassini στον Κρόνο, Stardust και Stardust Next, θα αναφερθεί ο κ Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΝΟΗΣΙΣ.
Η διάλεξη του καθηγητή Αστροφυσικής του Chicago State University και συνεργάτη της NASA, πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.00 (ώρα προσέλευσης 18.30), με τη συνδιοργάνωση του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ
Αναλυτικά, το θέμα της ομιλίας του κ Οικονόμου αφορά στην εξ αποστάσεως ανίχνευση του εδάφους της Σελήνης με τις διαστημοσυσκευές Surveyor, καθώς και του εδάφους του Άρη όπως και στη χρήση του ραδιενεργού HgI (mercury iodide)
Ένας σύγχρονος εξερευνητής των άστρων
Ο Θανάσης Οικονόμου είναι καθηγητής της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με το Διάστημα και τις τρεις διαπλανητικές αποστολές: Cassini στον Κρόνο και την αποστολή Rosetta στο Comet 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko. Συμμετείχε επίσης στην αποστολή Stardust και στην Stardust-NEXT για να κομήτη Tempel 1
Δημιούργησε τον Άλφα Proton, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Άρη με το Mars Pathfinder το 1997.
Σπούδασε Πυρηνική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και Εργάστηκε σε αρκετά ερευνητικά κέντρα της Τσεχοσλοβακίας. Στη συνέχεια συμμετείχε από την ερευνητική του θέση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στην ομάδα που προετοίμαζε την αποστολή στη Σελήνη.
Ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου στα Γρεβενά, στο βουνό Όρλιακα στην Πίνδο, περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, διαύγεια και τόπο καταγωγής του.
Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση
Πηγή: https://cityportal.gr