ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κακοκαιρία: Προβλήματα στις Κυκλάδες – Υδροστρόβιλος στη Μύκονο, κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

24/8/2022

Συνεχίζει να προκαλεί ζημιές η κακοκαιρία των τελευταίον ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι μετεωρολόγοι  συνιστούν μεγάλη προσοχή, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κυρίως από το ύψος των Κυκλάδων και πιο βόρεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μύκονος, όπου σημειώθηκε ακόμη και υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη, ο οποίος προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στο νησί. Πλημμύρισαν τα σοκάκια, ενώ οι καταστηματάρχες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να σώσουν τα καταστήματά τους.

Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας

Την ίδια ώρα, την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Σημειώνεται ότι στη περιοχή παρουσιάστηκε ένα πρωτοφανές φαινόμενο όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, καταστήματα υπόγεια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.

Αιτωλοακαρνανία: Καταστροφές από σφοδρή χαλαζόπτωση

Στην περιοχή των Καλυβίων προκλήθηκε έντονη χαλαζόπτωση με δυνατή βροχόπτωση, κεραυνούς και πτώσεις κλαδιών λόγω των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Δημήτρη Αναστασίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι εκτεταμένες. «Ότι παράγει ο κάμπος έχει υποστεί ζημιά. Πορτοκάλια, καλαμπόκια, ακτινίδια, τριφύλλι, σε όλα έχουμε ζημιές από την κακοκαιρία». Εκτιμητές του ΕΛΓΑ αναμένεται να καταγράψουν τις ζημιές στις πληγείσες καλλιέργειες.

Στην περιοχή Σκουτερά Αιτωλοακαρνανίας η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και καλλιέργειες. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σαντορίνη: Κατολισθήσεις στο λιμάνι –  Διακοπές ρεύματος

Κατολισθήσεις σημειώνονται από το πρωί στις Κυκλάδες, με την Σαντορίνη να εμφανίζει τα περισσότερα προβλήματα, καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη «μέχρι αυτή την ώρα ( 09:50) δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες, η αστάθεια ωστόσο θα συνεχιστεί, γι’ αυτό όλοι είναι σε επιφυλακή».

ΧαλκιδικήΠτώσεις δέντρων λόγω κεραυνών

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας. «Ελάχιστα, μικροπροβλήματα έχουν προκύψει από τις βροχές και τις καταιγίδες, όπως κάποιες πτώσεις δέντρων. Λόγω κεραυνών υπήρξε νωρίς το πρωί μικρή, περιορισμένη διακοπή ρεύματος σε μία επιχείρηση στην περιοχή της Βαρβάρας, πιθανότατα να έχει ήδη αποκατασταθεί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αριστοτέλη Γεώργιος Θαλασσινός, επισημαίνοντας πως «επειδή είμαστε στον πυρήνα των φαινομένων που δεν φαίνεται ακόμη να υποχωρούν παραμένουμε σε επιφυλακή».

‘Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο τις επόμενες ώρες 

Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναβάθμισε το ισχύον έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την επέλαση της κακοκαιρίας.

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022)» αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αφορά τις εξής περιοχές:

Α. Τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Heat wave: Ο καύσωνας έρχεται και αυτές οι μάσκες ομορφιάς θα σου χαρίσουν μοναδική δροσιά

xristiana

Χαμηλότερος κίνδυνος για διαβήτη και παχυσαρκία σε γειτονιές που προσφέρονται για περπάτημα

xristiana

Διήμερο Συνέδριο “Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν”

xristiana