ΚεντρικήΠεριβάλλον

Εκδήλωση Του Κοινού Των Μαγνήτων Για Την Κλιματική Κρίση

7/8/2022

Η Κλιματική  κρίση και οι συνέπειες της θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο, με τίτλο «Κλιματική Κρίση. Η Υπαρξιακή Πρόκληση του 21ου Αιώνα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αύλειο  χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2022, ώρα 20:00, με είσοδο ελεύθερη.

Ομιλητές θα είναι : •ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου,  μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Το Θερμοκήπιο Γή»η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Φυσικά Οικοσυστήματα , τη Γεωργία και το Αστικό Περιβάλλον» καιο ενεργειολόγος, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τον Μετασχηματισμό του Ενεργειακού Συστήματος».

Στην αρχή της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία αριστείας «Μαρία Ζουπανιώτη»  στην Φιλάνθη-Φωτεινή  Κυπαρισσοπούλου,  φοιτήτρια της  Ιατρικής Σχολής Αθηνών από τον Δρ Δημήτρη Ηλιόπουλο,  και «Χαράλαμπος Τσιμάς»  στον Ελευθέριο Α. Φιλίππου, φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών  από την οικογένειά του,  στη μνήμη  του ευεργέτη της Μαγνησίας.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ένα δρώμενο σύγχρονου χορού με τίτλο  Ανάσα , με τη χορεύτρια-χορογράφο Rhiannon Efthymiou Morgan, σε μουσική MaxRichter.

Ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, θα δώσει μια σφαιρική εικόνα της Κλιματικής Αλλαγής – Κρίσης, περιγράφοντας πως προκαλείται μέσω του «Θερμοκηπίου ‘Γη’». Θα αναφερθεί στις πολυδιάστατες και κρίσιμες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στη Βιωσιμότητα και Οικονομία, που μαζί οδηγούν σε Ανθρωπιστική Κρίση. Τέλος θα δώσει μία, εν δυνάμει, ελπίδα περιορισμού των επιπτώσεων μέσω παγκοσμίων και ατομικών δράσεων. »

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου, θα εστιάσει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά οικοσυστήματα, στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και στο αστικό περιβάλλον. Θα αναλύσει τις έννοιες της τρωτότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στις πολιτικές που σχετίζονται με την αγροδιατροφή και την προστασία της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Επειδή ο ενεργειακός τομέας, όπως λειτουργεί, είναι ο κύριος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου και κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης, ο Δρ. Γιώργος Παπαρσένος θα παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές προς επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετριασμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050. Έκτακτα δυσμενή γεγονότα, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την αναμενόμενη διακοπή των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία, δεν ανέκοψαν τις πολιτικές αυτές.  Eπιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτό του REPowerEU, εφαρμόζονται, αντίστοιχα, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων.

Η Κλιματική Αλλαγή άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνισή της πριν 30 – 40 χρόνια. Δυστυχώς, οικονομικά συμφέροντα εταιρειών εξόρυξης, επεξεργασίας και χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και κρατών με τα κοιτάσματα αυτά, απέρριψαν με κάθε τρόπο τις πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες, αρκετά νωρίς, έκρουσαν τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου.

Τι κάναμε και φτάσαμε στη σημερινή και, φευ, στην αυριανή ζοφερότερη Κλιματική Κρίση;

Κατασπατάληση πάσης μορφής ενέργειας που προέρχεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ανεξέλεγκτη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου στην παραγωγή τροφών, ενέργειας και καταναλωτικών προϊόντων. Ανεξέλεγκτη αποψίλωση δασών, των πνευμόνων  της Γης. Απόρριψη χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, όπως μέταλλα (αλουμίνιο, …), γυαλί, τα οποία καταναλώνουν

μεγάλες ποσότητες ενέργειας και φυσικών πόρων στην πρώτη φάση της παραγωγής τους. Αλόγιστη παραγωγή, χρήση και απόρριψη πλαστικών.

Για τους επιστήμονες και τις οικολογικές οργανώσεις ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μια κρίσιμη, υπαρξιακή κατάσταση για όλο τον πλανήτη. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί.

Τις συνέπειες της αρχής της Κλιματικής Κρίσης τις ζούμε σήμερα με έντονο τρόπο: Ανελέητα κύματα καύσωνα, εκτεταμένη ξηρασία και ερημοποίηση, μέγα-πύρινα μέτωπα, μαζικό λιώσιμο πάγων, πλημμύρες, τυφώνες, σφοδρές χιονοθύελλες, επάνοδος ασθενειών και λοιμώξεων που είχαν ξεχαστεί, καταστροφή οικοσυστημάτων και δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ οικονομικό κόστος. Εκατομμύρια ανθρώπων θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχια και στην προσφυγιά στα επόμενα 10 – 20 χρόνια.

Οι περισσότερες φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές που σαρώνουν τον πλανήτη Γη έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Κλιματική Αλλαγή.

Η υπαρξιακή αυτή πρόκληση στον 21ο αιώνα αποτελεί το θέμα της ετήσιας εκδήλωσης του ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

Η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτής της υπαρξιακής απειλής. Λύσεις έχουν προταθεί με τις διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα. Εναπόκειται σε όλους μας, συλλογικά και ατομικά, να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Οι καιροί ου μενετοί.

Πηγή: https://magnesianews.gr

Related posts

Σεισμός τώρα 4,8 Ρίχτερ στα παράλια της Τουρκίας – Αισθητός στη Λέσβο

xristiana

Ξεκινά Ο Νέος Κύκλος Ομιλιών Για Ψυχολογική Ενδυνάμωση Με Τον Ψυχίατρο

xristiana

Σχεδόν πουθενά στη Γη δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια από τη ρύπανση του αέρα

xristiana