Μωβ μέδουσες: Η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες και η τελευταία ενημέρωση για φέτος

62

29/8/2022

Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου.

Οι μωβ μέδουσες προκάλεσαν πονοκέφαλο το φετινό καλοκαίρι και λίγο πριν φτάσει ο Σεπτέμβριος, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημοσιεύει την τελευταία του εβδομαδιαία ενημέρωση JellyReport για φέτος. Με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται ένας μειωμένος αριθμός των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και τις περισσότερες φορές μεμονωμένα άτομα, επιτρέποντας έτσι στους κολυμβητές να κολυμπήσουν.

Μέχρις στιγμής οδεύει πολύ καλά η κατάσταση με την έξαρση των μωβ μεδουσών, σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Έχοντας φύγει τα μελτέμια (βόρειοι άνεμοι) που επικράτησαν εδώ και 1.5 μήνα, υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν σε μερικά σημεία οι μωβ μέδουσες. Εφόσον όμως φθίνουν οι μέδουσες, ειδικά στο Αιγαίο, οι εμφανίσεις τους θα είναι κυρίως μεμονωμένες μέδουσες.

Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 19 Αυγούστου μέχρι και 28 Αυγούστου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.
Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 19 Αυγούστου μέχρι και 28 Αυγούστου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.

Εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες και αυτό διότι κινούνται κυρίως παθητικά παρασέρνοντας τις τα θαλάσσια ρεύματα και όχι τόσο ενεργητικά όπου το κολύμπι τους είναι αδύναμο μπροστά στα θαλάσσια ρεύματα.

Σε περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη για ενημέρωση του κόσμου για τις μωβ μέδουσες θα ανέβει έκτακτο JellyReport. Αν συνεχίσουν να υπάρχουν οι μωβ μέδουσες του χρόνου το καλοκαίρι θα ξαναενεργοποιηθεί σε εβδομαδιαία βάση.

Τα συμπτώματα αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι:

 • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
 • Ναυτία
 • Πτώση πίεσης
 • Ταχυκαρδία​
 • Κεφαλαλγία
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Σπασμός των βρόγχων
 • Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεσ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

 • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
 • Ένα τσιμπιδάκι.
 • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
 • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
 • Αντιισταμινικό χάπι.
 • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

 1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
 2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
 3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
 4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
 5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
 6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
 7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr