ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μωβ μέδουσες: Το σκίτσο του Αρκά με τον Θανασάκη στην παραλία – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

8/7/2022

Τα βήματα φροντίδας.

Οι μωβ μέδουσες προκαλούν ανησυχία στους λουόμενους στις ελληνικές παραλίες, ακόμη και στον «ατρόμητο» Θανασάκη του Αρκά. Ο μικρός ήρωας του γνωστού σκιτσογράφου απολαμβάνει το μπάνιο του όταν μια μωβ τσούχτρα κάνει την εμφάνισή της. «Θε βλέπω!» της απαντάει εκείνος.

https://www.facebook.com/352589524877216/photos/a.352594344876734/2620413958094750/?type=3

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μωβ μέδουσες απασχολούν τον Αρκά. Είχε προηγηθεί και πάλι ένα σκίτσο με πρωταγωνιστή τον Θανασάκη.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2592041534265326&id=352589524877216

Υπενθυμίζεται, πως η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ενώ το τσίμπημα του είναι εξαιρετικά επώδυνο. Η επιστημονική κοινότητα, επισημάνει ότι οι μέδουσες μεταφέρονται με τα ρεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι όπως εμφανίστηκαν τη μια μέρα, μπορεί να εξαφανιστούν την επόμενη.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Την Ερχόμενη Εβδομάδα Στη ΧΑΝΘ

xristiana

Αντιγήρανση ματιών: 8 δραστικά serums για νεανικό βλέμμα

xristiana

“Τρέχω Για Τον Αυτισμό” Στο Ρέθυμνο

xristiana