ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πυρκαγιές: Μαίνεται η μάχη σε Δαδιά και Κρέστενα Ηλείας

25/7/2022

Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά και Κρέστενα Ηλείας. 

Στη Δαδιά απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα ενάερια μέσα.  Χθες βράδυ οι κάτοικοι του χωριού της Δαδιάς έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση, καθώς είχε αυξηθεί η ένταση της φωτιάς. Ωστόσο το χωριό πλέον δεν απειλείται ενώ άθικτος από τη φωτιά παραμένει ο σκληρός πυρήνας της Δαδιας όπου βρίσκονται όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι βιότοποι των αρπακτικών. Κύριο πρόβλημα είναι οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή, που υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ανέφερε ότι χθες λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος». Κλειστή είναι σε ορισμένα σημεία η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Ολονύχτιο θρίλερ στην Ηλεία – Συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες κατάσβεσης 

 Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

  Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

  Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, τόνισε πως «εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα δημιουργούν -όπου μπορούν- αντιπυρικές ζώνες». 

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Κρεστένων. 

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επιστήμονες εντόπισαν το ακριβές σημείο προέλευσης μετεωρίτη που έπεσε από τον Άρη στην Σαχάρα

xristiana

Τι είναι ο health coach και πού μπορεί να σας βοηθήσει

xristiana

5 φράσεις που θα βοηθήσουν τη σχέση σας και θα μειώσουν τις εντάσεις

xristiana