ΚεντρικήΜαγειρική

Ντάκος με τηγανητές μελιτζάνες και βασιλικό

16/7/2022

Υλικά

Τεμάχια: 2

  •  2 κριθαροκουλούρες ή 2 παραλληλόγραμμοι ντάκοι ή 8 μικρά ντακάκια
  •  1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε κύβους περίπου 1,5 εκ.
  •  1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  •  1 μέτρια ντομάτα, σε μικρά κυβάκια
  •  100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, σε κυβάκια ή τριμμένη
  •  3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  •  3 κουταλιές ελαιόλαδο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη (αν θέλουμε
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον ντάκο με τηγανητές μελιτζάνες και βασιλικό, αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν.
  2. Τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε πολύ καλά, πιέζοντάς τους με μια πετσέτα.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες (τριμμένες και καρέ) με το λάδι, το σκόρδο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη, για να αναμειχθούν τα αρώματα.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 εκ. από τον πάτο της ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  5. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το παραπανίσιο λάδι. Στη συνέχεια τις βάζουμε στο μείγμα ντομάτας, αφαιρούμε το σκόρδο και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα μελιτζάνας – ντομάτας και τη φέτα και σερβίρουμε αμέσως ντάκο με τηγανητές μελιτζάνες και βασιλικό συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με ψητό λουκάνικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 76.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr

Related posts

Eκδήλωση με θέμα: «Άτομα με Αναπηρία – Αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση»

xristiana

Μουσική παράσταση ”H ζωή μας σε μινόρε και μαντζόρε”

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Νέα Ιωνία

xristiana