ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Νέα» τρύπα του όζοντος που διατηρείται όλες τις εποχές – Επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην Ανταρκτική

6/7/2022

Εκτιμάται ότι η τρύπα υπάρχει από τη δεκαετία του 1980.

Νέα έρευνα που βγήκε στην δημοσιότητα αναφέρει ότι ανακαλύφθηκε ή για την ακρίβεια παρατηρήθηκε τρύπα του όζοντος, η οποία όχι μόνο διατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά είναι κι όλας επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ανταρκτικής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου στο Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ-Μπιν Λου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «AIP Advances» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, ανέφεραν ότι αυτή η τρύπα διατηρείται όλες τις εποχές και βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα της στρατόσφαιρας.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τρύπα του όζοντος υπάρχει από το 1980, όμως μόλις τώρα έγινε αντιληπτό το μέγεθος της, ώστε να δημιουργηθεί ανησυχία.

Καυσαέριο

«Οι τροπικοί αποτελούν τη μισή επιφάνεια του πλανήτη και φιλοξενούν περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Η ύπαρξη μιας τροπικής τρύπας του όζοντος μπορεί να συνιστά αιτία μεγάλης παγκόσμιας ανησυχίας. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια των ανθρώπων, καθώς επίσης για πιο εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα και μειωμένη γεωργική παραγωγικότητα, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά τους ευαίσθητους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο Λου. «Η νέα ανακάλυψη εγείρει την ανάγκη για περαιτέρω προσεκτικές μελέτες της καταστροφής του όζοντος, των μεταβολών στην υπεριώδη ακτινοβολία, των αυξημένων κινδύνων για καρκίνο και άλλων αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία και τα οικοσυστήματα στις τροπικές περιοχές», πρόσθεσε.

Πάγοι

Η παρατήρηση της μεγάλης τροπικής τρύπας του όζοντος αποτελεί μάλλον έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τα συμβατικά φωτοχημικά μοντέλα. Όπως και με την παλαιότερη πολική τρύπα που είχε ανακαλυφθεί το 1985, περίπου το 80% της συνήθους συγκέντρωσης όζοντος βρέθηκε ότι λείπει στο κέντρο της τροπικής τρύπας.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες, κυρίως οι χλωροφθοράνθρακες, καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα (το οποίο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας), κάτι που επιβεβαιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ανακάλυψη της τρύπας πάνω από την Ανταρκτική. Παρόλο που με τη διεθνή συμφωνία στο Μόντρεαλ, απαγορεύτηκαν ορισμένα χημικά και έτσι επιβραδύνθηκε η αραίωση του όζοντος, το πρόβλημα δεν έχει εξαφανιστεί, όπως δείχνει και το μέγεθος της τροπικής τρύπας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Γιατί μια μάσκα με άργιλο είναι ένα must προϊόν για τη beauty φαρέτρα σου

xristiana

Social media – Γυμναστική: «Εκτοξεύουν» τις επιδόσεις μας οι selfies και οι αναρτήσεις των influencers;

xristiana

Τρόμος από τις μωβ μέδουσες που έχουν εξαπλωθεί στις ακτές της δυτικής Ελλάδας

xristiana