23/7/2022
Υλικά Συνταγής
- κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
- σκόρδο: 4 σκελίδες, ψιλοκομμένο
- μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
- μελιτζάνες: 12
- ντομάτες: 2 ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο: 200ml
- λεμόνι: 1 στυμμένο
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- κατσικίσιο τυρί: 300 γρ. κομμένο σε ορθογώνια κομμάτια
Εκτέλεση
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις ρίχνετε σε λεκάνη με νερό (προσέχοντας το νερό να τις σκεπάζει) και αλάτι και τις αφήνετε για 30’. Ανακατεύετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις ντομάτες (προαιρετικά), το μαϊντανό, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Στραγγίζετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες. Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στα κάρβουνα ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Τοποθετείτε τις ψημένες μελιτζάνες σε επίπεδη επιφάνεια και βάζετε στο κέντρο κάθε φέτας ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί. Τυλίγετε τις μελιτζάνες σε ρολά και τις καρφώνετε με οδοντογλυφίδες.
- Σε πήλινο σκεύος με καπάκι σκορπίζετε στον πάτο το μείγμα με τις ντομάτες και το σκόρδο. Από πάνω βάζετε τα ρολάκια μελιτζάνας. Περιχύνετε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό.
- Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το καπάκι του σκεύους και τις ψήνετε στους 200 °C για 40’-45’, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.
Σημειώσεις
Οι γλυκόφαγες μελιτζάνες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα στρογγυλά και βουτυράτα ερυθρά κρασιά. Τα Merlot, όπως επίσης και τα Cabernet αποκτούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, γλυκά αρώματα και μαλακές γεύσεις, σοβαρότητα και φινέτσα, εφόσον παραμείνουν για λίγο να παλαιώσουν σε βαρέλι τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους.
Πηγή: https://www.icookgreek.com