11/7/2022
Η μεγαλύτερη Αμερικανική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση γονιμότητας διαπίστωσε μεταξύ άλλων, ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι αποτελεσματική ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης αργότερα, ακόμη κι όταν οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, το κάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή μετά τα 35.
Στη μελέτη, συμμετείχαν 543 γυναίκες με μέση ηλικία τα 38 έτη κατά τη στιγμή της πρώτης κατάψυξης ωαρίων.
Από αυτό το δείγμα προέκυψαν 800 κύκλοι κατάψυξης ωαρίων, 605 αποψύξεις ωαρίων και 436 εμβρυομεταφορές μεταξύ των ετών 2005 και 2020.
Τα ευρήματα της μελέτης
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας
– Το 70% των γυναικών που προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων σε ηλικία μικρότερη των 38 ετών – και προχώρησαν σε απόψυξη τουλάχιστον 20 ωαρίων αργότερα – απέκτησαν μωρό.
– Συνολικά, το 39% των γυναικών μεταξύ 27 και 44 ετών, με την πλειοψηφία τους να είναι μεταξύ 35 και 40 ετών κατά την κατάψυξη ωαρίων, απέκτησαν τουλάχιστον 1 παιδί από τα κατεψυγμένα ωάρια τους, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με την ηλικία.
– Σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες που προχώρησαν σε απόψυξη περισσότερων από 20 ώριμων ωαρίων είχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων 58%, το οποίο ήταν απροσδόκητο για τους ερευνητές καθώς αυτή η ομάδα περιελάμβανε και γυναίκες που είχαν περάσει την αναπαραγωγική τους ακμή. Μάλιστα, 14 ασθενείς που προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων σε ηλικία 41 έως 43 ετών απέκτησαν με επιτυχία παιδιά από τα κατεψυγμένα ωάρια τους.
– Όπως σημειώθηκε, γυναίκες κάτω των 38 ετών που είχαν αποψύξει 20 ή περισσότερα ώριμα ωάρια πέτυχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων 70% ανά ασθενή.
– Η διάρκεια αποθήκευσης των κατεψυγμένων ωαρίων δεν άλλαξε το ποσοστό επιτυχίας.
– Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος με έμβρυα από κατεψυγμένα και τελικά αποψυγμένα ωάρια είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και υψηλότερα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ανά μεταφορά.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψαθά MD, PhD – Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο και μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ, “η μελέτη αυτή μας αποδεικνύει αυτό που διαπιστώνουμε στην καθημερινή πρακτική μας. Η κατάψυξη ωαρίων είναι η επιλογή των γυναικών όχι μόνο για να μεταθέσουν τη μητρότητα γι΄ αργότερα αλλά όπως φαίνεται και για να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στη θεραπεία γονιμότητας που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, όταν επιλέξουν να αποψύξουν τα ωάριά τους”.
Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε πραγματικά αποτελέσματα απόψυξης ωαρίων που παρέμειναν κατεψυγμένα για 15 χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν από γυναίκες που είχαν καθυστερήσει την τεκνοποίηση και αντιμετώπιζαν πλέον την σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, στις 18 Μαΐου και διαπίστωσε επιπλέον ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που συμμετείχαν είχαν περισσότερα από ένα παιδιά προερχόμενα από κρυοσυντηρημένα ωάρια. Συνολικά η μελέτη αναφέρει 211 μωρά από κρυοσυντηρημένα ωάρια.
Πιο αποτελεσματικά τα κατεψυγμένα ωάρια από τα “φρέσκα”;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του CDC (Center for Disease Control and Prevention) από 500 Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στις ΗΠΑ, από γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική με μη κρυοσυντηρημένα ωάρια στην ηλικία των 40, έδειξαν ότι ποσοστό λιγότερο από 30% έμειναν έγκυοι ενώ κάτω από 20% είχαν επιτυχή έκβαση εγκυμοσύνης.
Όπως φάνηκε η κατάψυξη και η απόψυξη ωαρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία είχε υψηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης σε σχέση με τη χρήση μη κατεψυγμένων (“φρέσκων”) εμβρύων, στις θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των νέων μαμάδων κατά 10 έτη
Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών στις ΗΠΑ που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και τρεις δεκαετίες, με στοιχεία ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν για τις γυναίκες στα 20 τους και αυξήθηκαν για τις γυναίκες που διανύουν τα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί έχει αυξηθεί από τα 19 έτη που ήταν το 1984, στα 30 έτη το 2021 και είναι υψηλότερος σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές.
Πηγή: https://www.madamefigaro.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com