ΚεντρικήΠεριβάλλον

Έβρος: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα στο δάσος της Δαδιάς

23/7/2022

Με σύμμαχο τον καιρό, αφού πλέον οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει, εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν ριχθεί για τρίτη μέρα στη μάχη κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς  στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Σήμερα το πρωί την προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν  τέσσερα αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού, με την εξάπλωση της φωτιάς να είναι πλέον αργή αφού οι άνεμοι στην περιοχή  δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ.

Το πύρινο μέτωπο οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. Η επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνεται εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης. Στην  περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη. 

Για την κατάσβεση επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

Ο καπνός έχει καλύψει την Αλεξανδρούπολη και περισσότερο το Σουφλί, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί για πρόκληση ερεθισμού των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επιστολή της ΕΣΑμεΑ στο Υπουργείο Εργασίας για την κοινωνική στέγαση

xristiana

Ποιες παθήσεις προκαλούν κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία

xristiana

Θυμάστε την εποχή που όλοι είχαν άποψη για την αναπηρία; Ακριβώς, ούτε κι εγώ.

xristiana