3/6/2022
Οι φωτιές στη Μεσόγειο αναμένεται να αυξηθούν 95% μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει καθημερινά δισεκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση να μειώσει δραστικά το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.
Τα μέλη του Climpact- Eθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή μίλησαν ενόψει του 5ου φόρουμ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ατμοσφαιρική Ρύπανση» που ξεκινάει στα Κύθηρα και διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δήμο Κυθήρων, όπου σημείωσαν τις δραματικές επιπτώσεις που αναμένουν οι επιστήμονες.
Όπως τόνισε ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου CLIMPACT, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, η κλιματική αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων, αέρια που η πλειοψηφία τους παράγονται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα από την καύση ορυκτών καυσίμων, που είναι η κύρια πηγή παραγωγής θερμοκηπικών αερίων. «Οι πολύ σημαντικές ποσότητες των θερμοκηπικών αερίων επηρεάζουν πάρα πολύ την ανθρώπινη υγεία και το κλίμα με αποτέλεσμα ετησίως το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα ετησίως να μειώνεται κατά 12-13 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδράσει με διάφορους τρόπους στην κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια η σύσταση της ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική για το κλίμα μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων.
Παράλληλα ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία τα επόμενα χρόνια έως το 2070 όλη αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται αλλά και η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ έως το τέλος του αιώνα με πιθανότητα πάνω από 95% οι περιπτώσεις πυρκαγιών στην Μεσόγειο θα έχουν διπλασιαστεί. Συνεπώς, η περίοδος που θα είναι επικίνδυνη από τις πυρκαγιές αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 μέρες, δηλαδή πρόκειται να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος.
Παράλληλα τα μέλη του Climpact αναφέρθηκαν και στη συμβολή του δικτύου στην πρόληψη για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή καθώς μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν αναπτύξει μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην προειδοποίηση για πλημμύρες όσο και για τις πυρκαγιές. Επιπλέον, τόνισαν ότι επιχειρείται η επέκταση του δικτύου των σενσόρων (αισθητήρων) που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές και υπολογίζουν τα επιβλαβή σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
«Υπάρχει σύνδεση των πυρκαγιών με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με επιβλαβή στοιχεία κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στήνουμε δίκτυα , στο πλαίσιο νέων συνεργασιών που αναπτύσσουμε, θα επεκταθεί και θα πυκνώσει το δίκτυο των σενσόρων αυτών στην Αττική. Οι πυρκαγιές επιδρούν με επιβλαβή τρόπο στην ατμόσφαιρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενημερώνουμε τους πολίτες όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Το Αστεροσκοπείο μαζί με το ΠΑΝΑΚΕΙΑ έχει τοποθετήσει σένσορες (αισθητήρες) επιβλαβών σωματιδίων σε περιοχές της Αττικής, όπως στις αρχές Αυγούστου στην Βαρυμπόμπη, όπου είδαμε ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ήταν δραματική στην Αθήνα σε τέτοιο βαθμό ώστε να στείλουμε ενημέρωση για την προστασία των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Πλειώνης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι η Ένωση Επιστημόνων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής έχουν ζητήσει να είναι συνδεδεμένα μέλη του Climpact.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr