ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σε ποιες περιοχές δημοπρατούνται νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

10/6/2022 

Τη δημοπράτηση εντός του επόμενου 20ημέρου, έξι νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη (ανατ. Τομέας), Χαλκίδα, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022. Αναφέρθηκε επίσης, στην απόφαση για την προώθηση της πρακτικής «πληρώνω όσο πετάω», τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

«Όλες οι υποδομές στη χώρα είναι σε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μετρά πλέον έξι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων – από τρεις που ήταν το 2019 – 13 βρίσκονται υπό κατασκευή και 12 σε διαγωνιστική διαδικασία. 

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε πως «τα έργα ΣΔΙΤ τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημόσια έργα», ενώ, όπως έκανε γνωστό, ολοκληρώνεται η συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές για την χρηματοδότηση των νέων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης.

«Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος» τόνισε ο κ. Γραφάκος, προσθέτοντας πως ήδη συντάσσεται η μελέτη που θα υποδείξει που θα κατασκευαστούν οι νέες μονάδες.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ελλάδος (Δίκτυο ΦΟΣΔΑ), δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπετζώνης, επιβεβαίωσε ότι τα έργα υποδομών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, και τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του δικτύου, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ευχήθηκε η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στην Πάτρα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να μην υπάρξουν εμπλοκές, ενώ απαρίθμησε τα έργα που θα επιτρέψουν στην Αχαΐα να έχει τα επόμενα χρόνια μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην ίδια συνεδρίαση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος πρότεινε το υπόλειμμα της Βορείου Ελλάδας να μεταφέρεται στη Δυτική Μακεδονία για ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ έμφαση έδωσε στην ανάγκη για συναίνεση και συνεννόηση για την προώθηση των έργων

Απ΄ την πλευρά του, ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, επεσήμανε ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει πράσινες, καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας στην πράσινη μετάβαση και αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές τις εταιρείας.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κόκκινο κραγιόν: Η ιστορία του ως σύμβολο αυτοπεποίθησης και tips εφαρμογής

xristiana

Οι αισθηματικές προβλέψεις Ταρώ την εβδομάδα 14 ως 20/10/2024

xristiana

Κλιματική δικαιοσύνη στα δικαστήρια – Η καταδίκη της Ελβετίας άνοιξε τον δρόμο

xristiana