ΚεντρικήΟμορφιά

Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή;

19/6/2022

Σωστό και λάθος. Η αντισηπτική δράση του ήλιου είναι ευεργετική για το δέρμα (εξαφανίζει τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα). Η βελτίωση του δέρματος γίνεται αμέσως ορατή, με την ενίσχυση της κερατίνης στιβάδας, που είναι το μέσο φυσικής άμυνας του δέρματος απέναντι στον ήλιο. Δυστυχώς όμως αυτή η ευνοϊκή επίδραση του ηλίου είναι βραχυπρόθεσμη. Επιπλέον, ο ήλιος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες να επανέλθει η ακμή δριμύτερη στο τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι κάτω από το λαμπερό μπρούτζινο μαύρισμα κρύβονται αρχικά οι χρωματικές ανωμαλίες στον τόνο του δέρματος και τα σημάδια της ακμής που ταλαιπωρούν τις λιπαρές επιδερμίδες.

Για την ακρίβεια, ο ήλιος πράγματι ασκεί μια ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται σε ένα βαθμό η δερματική φλεγμονή στις περιπτώσεις ακμής.

Η επιδείνωση της ακμής μετά την καλοκαιρινή έκθεση στον ήλιο συμβαίνει γιατί το δέρμα έχει γίνει πιο παχύ και “υπερκερατινοποιημένο” στην επιφάνεια , φράζοντας έτσι τους πόρους. Μετά την αρχική ξηρότητα, το δέρμα αντιδρά και παράγει επιπλέον σμήγμα. Παγιδευμένα σε πόρους φραγμένους από σμήγμα και νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια P. Acnes αναπαράγονται ταχύτατα προκαλώντας σπυράκια και φλεγμονή!
Επομένως είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς μας με ακμή να ενημερώνονται σωστά, να παρακολουθούνται δερματολογικά και να ακολουθούν τις “θερινές” ήπιες αγωγές ακμής που υποδεικνύονται ανά περίπτωση από την δερματολόγο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει σπουδαίο θεραπευτικό και προληπτικό ρόλο σε ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφές ακμής.

Πηγή: https://www.roulastamatopoulou.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – Εκδήλωση – Έκθεση ζωγραφικής: ❞????????? ?? ?????, ? ???? ??? ????, ??? ???? ??? ?????❞

xristiana

Τα οφέλη του θηλασμού έναντι της πολλαπλής σκλήρυνσης

xristiana

ΗΠΑ: Για αυτόν τον λόγο οι μέλισσες παράγουν λιγότερο μέλι

xristiana