ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΟΗΕ: Οι παγκόσμιες κρίσεις δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις ενέργειες για το κλίμα

6/6/2022

Οι κρίσεις που συγκλονίζουν τον κόσμο δεν πρέπει να παρεμποδίσουν την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, με ενέργειες οποίες είναι ήδη πολύ δειλές, τόνισε ο ΟΗΕ, κατά την έναρξη συνομιλιών που υποτίθεται ότι θα δώσουν ώθηση στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο. στην Αίγυπτο.

Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για 11 ημέρες «ενδιάμεσης συνόδου» στη Βόννη, την έδρα της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που παρουσιάστηκαν πριν από έξι μήνες, κατά τη διάρκεια της COP26 στη Γλασκώβη.

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αναβληθεί»

Η διεθνής κοινότητα είχε στη συνέχεια επιβεβαιώσει τον στόχο -προς το παρόν απρόσιτο- να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C όταν βρισκόμαστε ήδη στους 1,1°C από τότε που η ανθρωπότητα άρχισε να χρησιμοποιεί βιομηχανικά ορυκτά.

Έκτοτε, ο κόσμος συγκλονίζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, σπρώχνοντας συχνά την κλιματική κρίση στο παρασκήνιο, παρά τη δημοσίευση μιας ανησυχητικής νέας έκθεσης των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Δεν είναι αποδεκτό να λέμε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς» για να δικαιολογήσουμε την αδράνεια γιατί «η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το αναβάλουμε για αργότερα», είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών η Μεξικανή Πατρίσια Εσπινόσα.

Βασικά σημεία παραμένουν σε εκκρεμότητα λίγους μήνες πριν από την επόμενη COP27, από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να είμαστε», επέμεινε η Εσπινόσα, προειδοποιώντας «ότι θα πρέπει να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις». Το «σύμφωνο για το κλίμα» που συνήφθη στη Γλασκώβη προέτρεψε τις χώρες να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν» τους στόχους τους για «να τους ευθυγραμμίσουν» με αυτούς της συμφωνίας του Παρισιού «μέχρι το τέλος του 2022». «Χρειαζόμαστε αυτά τα σχέδια!» τονίζει ο ΟΗΕ, ζητώντας «να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις πιο γρήγορα».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 27/3

xristiana

Πιστοποιημένο Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ Στο Μύλο Του Παππά

xristiana

Υπερβολική χρήση κινητού: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα

xristiana