ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γ. Περιστέρης: «Χάσαμε χρόνο στην ενεργειακή μετάβαση»

30/6/2022

«Εάν είχαμε προχωρήσει γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση -ή μάλλον δεν την είχαμε εμποδίσει-, θα ήμασταν μια από τις πιο οικονομικές χώρες της Ευρώπης από πλευράς τιμών ρεύματος, με κόστος πολύ κάτω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και εγχώρια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, θα είχαμε απεξαρτηθεί από τη γάγγραινα του εισαγόμενου ενεργειακού κόστους και θα κάναμε και εξαγωγές, αφού η Ελλάδα έχει το πιο πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ στην περιοχή». Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (και επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) Γιώργος Περιστέρης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, κατά την οποία ο ίδιος και οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ -που εκπροσωπεί τον κλάδο των αιολικών- κ.κ. Π. Λαδακάκος, Π. Παπασταματίου και Αθ. Τσαντήλας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τους βραδείς ρυθμούς διείσδυσης των ΑΠΕ γενικά και ειδικά για τα εμπόδια στην υλοποίηση των αιολικών έργων, που είναι -όπως υποστήριξαν- η φθηνότερη τεχνολογία πράσινης ενέργειας.

Αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι ο νόμος για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ που ψηφίστηκε χθες είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αντιμετωπίζει κάποια τεχνικά προβλήματα, όχι όμως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», που είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και κυρίως η τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΕΠΟ για τους αιολικούς σταθμούς.

Ενδεικτικά σημειώθηκε ότι από τα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 1.450 MW που «κλείδωσαν» μέση τιμή αποζημίωσης 60 ευρώ/MWh κατά τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018-2020 έχουν κατασκευαστεί μόλις τα 200-250 MW, εν πολλοίς εξαιτίας των προβλημάτων αυτών. «Αυτά τα 1.200 ΜW που δεν έχουν μπει στην αγορά και είναι έργα αδειοδοτημένα, με όρους σύνδεσης, εγγυητική επιστολή κ.λπ., αν είχαν μπει, θα εγχέανε στο δίκτυο 3,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες σε χαμηλές τιμές» σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι ενώ η Ε.Ε. υιοθετεί στρατηγικές για ταχύτερη διείσδυση της καθαρής ενέργειας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το REPowerEU, στην Ελλάδα η συζήτηση ακόμα και σήμερα μοιάζει να επικεντρώνεται στο πώς θα περιοριστούν χωροταξικά οι ΑΠΕ, με αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες ή και αποφάσεις, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οριζόντιους αποκλεισμούς περιοχών χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και ασαφείς προτάσεις για πλήρη εκδίωξη των ΑΠΕ από «ψηλά βουνά και μικρά νησιά».

«Repower GR»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ, 760 εκατ. ευρώ από τους πόρους για την επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια των αιολικών πάρκων, ενώ οι ήδη υψηλές τιμές μεγαβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος στην ημερήσια αγορά θα ήταν κατά σχεδόν 40 ευρώ ακριβότερες αν στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας δεν συμμετείχαν κατά περίπου 30% οι ΑΠΕ.

Οι δυο σύνδεσμοι πρότειναν ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με την κωδική ονομασία «Repower GR» και πέντε βασικούς άξονες: απλοποίηση της υφιστάμενης διαδικασίας τροποποίησης των περιβαλλοντικών αδειών, επικαιροποίηση ΕΣΕΚ με ενσωμάτωση όχι μόνο των αυξημένων στόχων ΑΠΕ για το 2025 και το 2030, αλλά και μηχανισμό διακυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων, επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με πλήρεις ευθύνες και, τέλος, γενναία και γρήγορα βήματα στην αποθήκευση αιολικής ενέργειας και στα θαλάσσια αιολικά. [SID: 15360333.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
echrysanthopoulou@naftemporiki.gr

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση στον Βόλο για την Πανελλήνια Ημέρα Λογοθεραπείας

xristiana

Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

xristiana

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Μαθητικός Διαγωνισμός «Για Μια Ζωή Χωρίς Κάπνισμα»

xristiana