ΚεντρικήΠεριβάλλον

Αλμπίνο χελωνάκι γεννήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά σε ζωολογικό κήπο

4/6/2022

«Μας ευλόγησαν οι θεοί», είπε ο ιδιοκτήτης του πάρκου που βρίσκεται στην Ελβετία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, είτε σε αιχμαλωσία, είτε στο φυσικό περιβάλλον, καταγράφηκε η γέννηση μιας γιγάντιας χελώνας των Γκαλαπάγκος με αλφισμό. Το περιστατικό σημειώθηκε στο πάρκο Tropiquarium στο Σερβιόν της Ελβετίας, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τη Λοζάνη.

«Μας ευλόγησαν οι θεοί», είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, ο Φιλίπ Μορέλ, παρατηρώντας μια μικρή ομάδα μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από το τζάμι του ενυδρείου όπου ζουν αυτές οι χελώνες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το χελωνάκι είναι μόλις ενός μηνός, ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια και χωράει στην παλάμη ενός χεριού.

Ο ιδιοκτήτης του πάρκου θεωρεί ότι στη φύση μια αλμπίνα χελώνα θα επιβίωνε μόλις για μερικές εβδομάδες, γιατί το λευκό δέρμα της θα προσέλκυε τα αρπακτικά. Πιστεύει όμως ότι στον ζωολογικό κήπο θα καταφέρει να μεγαλώσει χωρίς προβλήματα.

«Είναι πιο δραστήρια από την άλλη», σχολίασε ο γιος του, ο Τόμας Μορέλ, δείχνοντας το άλλο νεογέννητο του πάρκου, που είναι κατάμαυρο.

Το μοναδικό ερωτηματικό τώρα για τους υπεύθυνους του πάρκου είναι το φύλο του μικρού.

Τι ξέρουμε για τις γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος

Οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος (Chelonodis nigra), το προσδόκιμο ζωής των οποίων φτάνει ακόμη και τους δύο αιώνες, είναι ένα είδος που θεωρείται «ευάλωτο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Υπολογίζεται ότι στο αρχιπέλαγος ζουν περίπου 23.000 χελώνες.

Επίσης, ο αλφισμός (ή αλμπινισμός) είναι μια γενετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έλλειψη χρωστικής στο δέρμα και τα μάτια. Στα ζώα μπορεί να συνοδεύεται από τύφλωση ή κώφωση. Η ασθένεια αυτή δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στις συγκεκριμένες χελώνες, το δέρμα και το καύκαλο των οποίων είναι συνήθως σκούρου χρώματος.

Η γέννηση των μικρών χελώνων σε αιχμαλωσία θεωρείται λοιπόν, «εξαιρετικό γεγονός» για και μάλιστα για έναν ακόμη λόγο: οι ενήλικες γιγάντιες χελώνες φτάνουν ακόμη και τα 200 κιλά και λόγω του μεγέθους τους δυσκολεύονται να αναπαραχθούν: μόλις το 2% των ζευγαρωμάτων καταλήγει σε γέννηση μικρών. Μόνο σε τρεις ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο –εκ των οποίων οι δύο στην Ελβετία– έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα τέτοιες χελώνες.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΥΠΕΝ: Παγώνει με τροπολογία η έκδοση οικοδομικών αδειών και η ανάκλησή τους μέχρι την απόφαση του ΣτΕ

xristiana

Blurred Lips: Ο πιο απρόσμενος τρόπος για να φαίνονται τα χείλη σας πιο γεμάτα

xristiana

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων Δώρων Από Τον Δήμο Θέρμης Για Τα Παιδιά Του Κοινωνικού Παντοπωλείου

xristiana