Θύελλα αντιδράσεων για το «στοπ» στο SEATRAC στην Άκολη

26

27/6/2022

Η δημοτική Αρχή της Αιγιάλειας, κωλυσιέργησε για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Αρχαιολογία, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί η κατασκευή για τα ΑμΕΑ .

Ποικίλα σχόλια, αντιδράσεις και αποδοκιμασίες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, έπειτα από επώνυμη καταγγελία ιδιώτη προς την υπηρεσία,  παρενέβησαν και σταμάτησαν τις εργασίες εγκατάστασης Seatrac στην παραλία της Άκολης στο Αίγιο, που εξασφαλίζει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια μη μόνιμη και ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση που δίνει τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, να απολαύσουν με ασφάλεια, το μπάνιο τους στη θάλασσα. Αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Ιγνάτιος Φωτίου: «Τα ΑμεΑ εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του «γείτονα» στη θάλασσα»

Η καταγγελία γνωστοποιήθηκε από τον Ιγνάτιο Φωτίου, CEO της ΤΟΒΕΑ, ο οποίος προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του προφίλ του στο facebook ενώ υπήρχε και σχετικό βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η διαδικασία απεγκατάστασης του SEATRAC.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του ο Ιγνάτιος Φωτίου έγραψε:

«Το SEATRAC βγαίνει και στην θέση του μπαίνουν ξαπλώστρες. Δε θα το πίστευα πότε, μετά από 10 χρόνια, μετά από 180.000 χρήσεις, μετά από τόσο αγώνα ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απομονώσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φοβούνται μην χαλάσει η βολή τους. Σήμερα στην παραλία Άκολη στο Αίγιο έγινε επώνυμη καταγγελία για να σταματήσει η εγκατάσταση του SEATRAC. Προφανώς δεν είναι όλοι επιθυμητοί στην παραλία εμπρός από το σπίτι του «γείτονα» και τα ΑμεΑ εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του «γείτονα» στη θάλασσα. 10 χρόνια το SEATRAC σε αυτή την παραλία έχει αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, νόμιζα ότι η κοινωνία μας έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, τελικά είναι ακόμα πιο δύσκολο από όσο περίμενα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Λίγες ξαπλώστρες μπορεί να βγουν από τις παραλίες, η πρόσβαση για όλους δε θα ξανά βγει από τις παραλίες!»

Ξεκίνησε η τοποθέτηση, αλλά…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του Seatrac ξεκίνησαν κανονικά, μέχρι που κάποια στιγμή αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, προκειμένου να ελέγξουν τα έγγραφα του συνεργείου, ενώ στη συνέχεια στην παραλία βρέθηκαν και άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Επί της διαδικασίας, ο Δήμος Αιγιαλείας θα έπρεπε να έχει πάρει άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, όμως ο Δήμος σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο «Νεολόγος» των Πατρών, δεν είχε το σχετικό έγγραφο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ανέφεραν πως από την πλευρά του Δήμου Αιγιαλείας τους είχαν ενημερώσει πώς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και πώς μπορούσαν να προχωρήσουν στην τοποθέτηση του Seatrac.

Η διαδικασία που έμεινε στη μέση

Ο «Νεολόγος» των Πατρών αναζήτησε τα στοιχεία γύρω από το θέμα και προέκυψαν τα εξής: Βάση της νομοθεσίας του 2020 προβλέπεται σχετική άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία για την εγκατάσταση Seatrac. Το αίτημα της Περιφέρειας προς την τεχνική υπηρεσία Δήμου Αιγιαλείας γίνεται στις 19-04-2022. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αιγιάλειας στέλνει το αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία στις 13-05-2022 και στις 31-05-2022 η Κτηματική Υπηρεσία απαντά προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, πώς δεν έχουν αντίρρηση να τοποθετηθεί αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και στην συνέχεια να το προωθήσουν στην Κτηματική Υπηρεσία για να εκδοθεί η απόφαση. Η Τεχνητή υπηρεσία δεν κάνει καμία ενέργεια. Και κάπως έτσι στις 17-06-2022, μετά από επώνυμη καταγγελία οι άνδρες του Λιμενικού φτάνουν στο σημείο και προχωρούν όπως οφείλουν στον έλεγχο των εγγράφων, διαπιστώνοντας πώς  δεν έχει περατωθεί η διαδικασία για την άδεια. Όλα αυτά στις 11 το πρωί. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας μετά από 17 μέρες, στις 11:58 και μετά τον έλεγχο των ανδρών του Λιμενικού στέλνει στην Εφορία Αρχαιοτήτων ως όφειλε το έγγραφο, προκειμένου να πάρει τη σύμφωνη γνώμη και να εκδοθεί η άδεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έγκριση από την Εφορία Αρχαιοτήτων δόθηκε με έγγραφο το οποίο έφτασε στην υπηρεσία την Δευτέρα 20-06-2022 στις 13:48 και αμέσως μετά το έγγραφο στάλθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας προς την Κτηματική Υπηρεσία για να δοθεί η άδεια.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ικανά για να δείξουν τί πήγε λάθος στην όλη διαδικασία.

«Το λιμενικό έκανε την δουλειά του»

Στον «Νεολόγο» των Πατρών επισημαίνεται πώς: «Αν γινόταν ένα ατύχημα και το Λιμενικό δεν είχε κάνει τη δουλειά του, αν δεν είχε ελέγξει ως όφειλε τα έγγραφα, τότε για όλα θα έφταιγε το Λιμενικό που δεν έκανε την δουλειά του».

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: https://dete.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com