1/6/2022
Σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έρευνα που έλαβε μέρος σε 7 χώρες, λιγότερο από το 1/3 των ενηλίκων λαμβάνουν επαρκή αντηλιακή προστασία κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες της μέρας, από τις 12.00-16.00. Το πόρισμα που δημοσιεύθηκε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας μας παρακίνησε να συγκεντρώσουμε μερικές από τις πιο συχνές και συνηθισμένες φράσεις που αφορούν τη χρήση αντηλιακού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και ας εξηγήσουμε τι ισχύει και τι όχι.
#Tα χημικά συστατικά που περιέχει το αντηλιακό είναι πιο επιβλαβή από την έκθεση στον ήλιο
Πολλά έχουν ακουστεί για τα αντηλιακά, σχετικά με κάποιες επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν. Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αφήνοντας απέξω τέτοιους παράγοντες, όπως τους octinoxate, oxybenzone, octocrylene. Όσοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ή παρουσιάζουν αλλεργίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οργανικά αντηλιακά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide).
#2 «Δεν κάθομαι στον ήλιο»
Δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν περπατάμε στην πόλη, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, η UVA ακτινοβολία προκαλεί φθορές, και μάλιστα τις πιο ύπουλες. Τα μέικ απ και οι ενυδατικές κρέμες προσώπου και χεριών με SPF, είναι ένα πολύ καλό βήμα προστασίας, ωστόσο το καλοκαίρι χρειαζόμαστε επιπρόσθετη ασφάλεια.
#3 «Ξεχνάω να το απλώνω»
Λίγα λεπτά εφαρμογής κάθε 2-3 ώρες είναι αμελητέα υπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Αν βαριόμαστε τόσο πολύ την επάλειψη, μπορούμε να προτιμήσουμε τα σπρέι.
#4 «Τα αντηλιακά είναι ακριβά»
Δε χρειάζεται να αγοράσουμε κάποια πολυτελή μάρκα αντηλιακού. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχει την ένδειξη «UVA/UVB ακτινοβολία». Επίσης είναι σημαντικό να επιλέγουμε βιώσιμες συνθέσεις που σέβονται το θαλάσσιο περιβάλλον.
#5 «Δε το χρειάζομαι γιατί έχω σκούρα επιδερμίδα»
Ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμα και μία σκουρόχρωμη επιδερμίδα καίγεται στον ήλιο αν δεν προσέξει.
#6 «Με το αντηλιακό δε μαυρίζω»
Μαυρίζουμε αλλά πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και τη φροντίδα της επιδερμίδας μας. Αν επιθυμούμε να πάρουμε χρώμα γρήγορα, επιλέγουμε μια σύνθεση με αποτελεσματικό δείκτη προστασίας και πεπτίδια που ενεργοποιούν τη σύνθεση μελανίνης. Ετσι αποκτάμε συντομότερα ένα χρυσαφένιο μαύρισμα αλλά πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.
Πηγή: https://www.vita.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com