ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 26/5

26/5/2022

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία και η Ιταλία για το ανώτατο όριο θερμοκρασίας στο οποίο πρέπει να λειτουργούν τα κλιματιστικά. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες

Μοντέλο Ισπανίας ή «επιχείρηση θερμοστάτης» όπως ονομάζεται στην Ιταλία ετοιμάζεται να εισάγει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέτρο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την εισαγωγή ενός κόφτη ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας»

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι φωτογράφισε ένα τέτοιο μέτρο, αν δεν το προανήγγειλε κιόλας κάνοντας λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» και λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Το ισπανικό σχέδιο

Η Ισπανία ενθαρρύνει την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για να περιορίσει την κατανάλωση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια, ενώ σύμφωνα με το «σχέδιο ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (25/5) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα.

Έτσι λοιπόν ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου αυτή την εποχή ενώ τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγραφο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η «επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων,  υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Μειώνοντας τους βαθμούς στα air condition, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.

Διαβάστε επίσης ΥΠΕΞ: Η επιστολή στον ΟΗΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Διαβάστε επίσης Βουλή: Αντιδράσεις για την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα – Αντιπαράθεση Σκρέκα-Κατρίνη

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση του 60%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια αποτέλεσε επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση όπου ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες εξελίξεις και κυρίως για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τις επαφές που είχε στο Φόρουμ του Νταβός αλλά και την τουρκική επιθετικότητα.

Πάντως σε ότι αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα: «Από κει και πέρα βέβαια, οι διεθνείς επαφές είναι σημαντικές αλλά η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη στα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα και όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας αναταραχής που αυτό έχει προκαλέσει.

»Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα συζητήσουμε και πάλι τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις, οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου.

»Όπως γνωρίζετε, εμείς, ασχέτως των αποφάσεων της Ευρώπης, έχουμε προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης με πολλούς άξονες. Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη που αφορά τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

»Πρέπει να τονίσω ότι καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο δραστική φορολογία, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από τη Διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρία Lagarde σε μία δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε χθες.

»Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα σχετικά τους στοιχεία ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους, άμεσα. Και φυσικά από 1η Ιουλίου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πια έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη σε ένα νέο κύμα αυξήσεων

»Κατά συνέπεια, το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τι κάνουμε, όμως, σε εθνικό επίπεδο, είναι δικιά μας πολιτική επιλογή και έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας.

»Τέλος, επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

  1. Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες λαθραία καπνικά προϊόντα βρέθηκαν σε επιχείρηση – Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης
  2. Δασικοί χάρτες: Στις 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων
  3. Ρόδος: Καταδίωξη σκάφους και σύλληψη αλλοδαπού διακινητή μεταναστών (βίντεο)
  4. Πιερία: Ποινή φυλάκισης σε καθηγητή Ωδείου για κατάχρηση σε ασέλγεια εις βάρος μαθητή
  5. Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια στο ΑΠΘ (βίντεο)
  6. ΕΟΔΥ: Τα 146 σημεία για rapid test την Παρασκευή
  7. Υπόθεση Πάτρας: Στην ανακρίτρια κατέθεσε ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Επιστημονική εκδήλωση «Υπέρταση: Μύθοι και αλήθειες»

xristiana

Ο Δήμος Βριλησσίων Τραγουδά Κάτω Από Το… Φεγγάρι Για Την Ενίσχυση Όσων Έχουν Ανάγκη

xristiana

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Κολονοσκόπηση, επιλογές αντιμετώπισης και διατροφή

xristiana