ΚεντρικήΟμορφιά

Τριχόπτωση: Έτσι θα την αντιμετωπίσουμε

3/5/2021

«… Με καράφλιασες…», «…τραβούσα τα μαλλιά μου…», «…μου ‘πέσαν τα μαλλιά…». Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε συχνά τις παραπάνω εκφράσεις για να δηλώσουμε την έκπληξη ή το θυμό μας, και πάντα έχουν μια κωμική χροιά. Όμως στην πραγματικότητα, η απώλεια μαλλιών δεν είναι καθόλου αστεία.

Είναι απογοητευτική, είναι στενάχωρη, είναι αγχωτική, και δυστυχώς συμβαίνει σε πολλούς, γυναίκες και άνδρες, σε κάποια φάση της ζωής τους. Σύμφωνα με μια αμερικάνικη έρευνα, το 40% των γυναικών έχει περάσει κάποια περίοδο έντονης τριχόπτωσης.

Το φυσιολογικό είναι να χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, αρχίσουμε να χάνουμε διπλάσιο αριθμό για διάστημα πάνω από 2 μήνες, τότε πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτιά της, προκειμένου να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

#1 Αιτία τριχόπτωσης: Κακή διατροφή

Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες, αμινοξέα όπως η κυστεϊνη, η μεθειονίνη, νιασίνη, καθώς και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα βιοτίνη, που βρίσκεται στον θύλακα της τρίχας).

Tip: Αν για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε να εισάγουμε τις παραπάνω ουσίες μέσω της  διατροφής μας, τότε χρειαζόμαστε ένα ειδικό συμπλήρωμα, που θα ενισχύσει εκ των έσω τα μαλλιά.

 #2 Αιτία τριχόπτωσης: Υπερβολικό styling

Δεν τραβάμε τα μαλλιά, και κυρίως να δεν τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα σπάει και ταλαιπωρείται. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.

#3 Αιτία τριχόπτωσης: Ορμονικές διαταραχές

Ο γιατρός θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα θα συστήσει φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.

#4 Αιτία τριχόπτωσης: Άγχος και ψυχολογικοί παράγοντες

Και πάλι η διατροφή σε συνδυασμό με θεραπευτικές συνθέσεις και εξειδικευμένα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης βοηθούν την κατάσταση. Επιπλέον, η γυμναστική και τα χόμπι μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση του άγχους και στη σωματική χαλάρωση.

# 5 Αιτία τριχόπτωσης: Κληρονομικοί παράγοντες

Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται θεραπευτική αγωγή, από κάποιον γιατρό. Άλλες θεραπείες είναι επεμβατικής φύσεως και τις αναλαμβάνει δερματολόγος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών.

Η σωστή καλλυντική περιποίηση

– Όταν παρατηρούμε ότι χάνουμε περισσότερα μαλλιά απ’ ό,τι συνήθως, επιλέγουμε ειδικά σαμπουάν και θρεπτικές συνθέσεις σχεδιασμένα για την τόνωση και την ενδυνάμωση της τρίχας.

– Όταν λουζόμαστε, κάνουμε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων, στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5, ώστε να διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος και να επιτρέψουμε στα δυναμωτικά συστατικά των καλλυντικών συνθέσεων να διεισδύσουν στο τριχωτό της κεφαλής.

– Μετά το λούσιμο, χρησιμοποιούμε μια τριχοτονωτική μάσκα με κεραμίδια που θα ενισχύσει την τρίχα και θα την προστατεύσει από το σπάσιμο.

– Περιποιούμαστε το τριχωτό με μια ειδική αγωγή, που ενισχύει την τριχοφυϊα.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: 134 νεκροί – 89 σε ΜΕΘ – 61.139 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

xristiana

Πρόεδρος Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας: Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση γλοιωμάτων την τελευταία πενταετία

xristiana

Hydrafacial: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη θεραπεία που θα σε κάνει να λάμψεις φέτος στις γιορτές!

xristiana