ΚεντρικήΚοινωνικά

Ημερίδα «Το Σκοτεινό Νήμα Της Βίας» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

18/5/2022

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί την κοινωνία και θεμελιώδη προβλήματα της καθημερινότητας, θέτει -με αφορμή την επικαιρότητα- το πλαίσιο για μια τολμηρή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας.

Στην πολύ ταραγμένη εποχή που ζούμε, και σε κοινωνίες που δοκιμάζονται και μεταλλάσσονται, η βία, αποτρόπαιη έκφραση του διαχωρισμού «εμείς και οι άλλοι» και μια άνιση μάχη «του δυνατού με τον αδύνατο», απλώνεται παντού. Θύματά της, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι άλλης φυλής, χρώματος, θρησκευτικής πίστης, αθλητικής ομάδας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δρόμο. Πέρα από εύκολους αφορισμούς, έχουμε τη δύναμη να ψάξουμε το σκοτεινό της νήμα; Να δούμε πού – και εμείς ενδεχομένως – είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά;

Η ημερίδα για τη βία θα φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, το οποίο θα εξεταστεί σε όλες του τις εκφάνσεις. Σκοπός είναι να προκύψει μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα σε διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και με τη συμμετοχή του κοινού, ώστε να δούμε από που απορρέει η έκρηξη βίας, πως εκφράζεται και πως μετουσιώνεται στην κοινωνία και την καθημερινότητα, καθώς επίσης, πως η δύναμη διαφόρων παραγόντων, όπως η παιδεία, μπορεί να συμβάλει στη χαλιναγώγησή της.

Ομιλητές:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης | Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Άννα Διαμαντοπούλου, π. Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων | Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  • Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’
  • Φωτεινή Χρηστιά, Ford International Professor in Social Sciences | Διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και μια οπτική καταγραφή περιστατικών βίας και οργής, σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη. Το βίντεο αυτό, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και θα προβληθεί πρώτη φορά σε αυτή, αποτελεί μια σειρά προφορικών μαρτυριών και εικόνων από περιστατικά βίας. Το συγκλονιστικό αυτό υλικό θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση και τον διάλογο με το κοινό, που στόχο έχει να συμβάλει κατ’ ουσία στη συνειδητότητα και την ανάλυση του πολυεπίπεδου αυτού προβλήματος.

► Info

Ημερίδα «Το σκοτεινό νήμα της βίας»

Τρίτη 31 Μαΐου στις 18:00

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Ο Ήρωας Δίνει Αίμα: 27/1 Ημέρα Αιμοδοσίας Στην Πάτρα

xristiana

Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε πρόσεχε, μην κάνεις βιαστικές κινήσεις»

xristiana