News ΑΜΕΑΚεντρική

Έφη Γκουλή: Η παραολυμπιονίκης που ρίχνει γροθιά στις διακρίσεις με το… ένα της χέρι!

27/5/2022

Διαπρέπει στην κολύμβηση, αγαπάει τον εαυτό της, αυτοσαρκάζεται, λατρεύει να κοινοποιεί βιντεάκια στον λογαριασμό της στο TikTok και επιλέγει πάντοτε να χαμογελά. Ο λόγος για την παραολυμπιονίκη στα 100m πρόσθιο, στην κατηγορία SB8Έφη Γκουλή, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραδίδει με τον τρόπο της μαθήματα αισιοδοξίας και αυτοσαρκασμού.

Παρόλο που είναι μόλις 26 ετών, η ιδιαιτερότητά της αποτέλεσε για εκείνη έναυσμα ώστε να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα για την αποδοχή των Ατόμων με Αναπηρία. Η Έφη Γκουλή γεννήθηκε χωρίς το δεξί της χέρι. Για την ακρίβεια, της λείπει από τον αγκώνα και κάτω, γεγονός ωστόσο που δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στο να ονειρεύεται και να φέρνει επιτυχίες.

Όπως εξομολογήθηκε στο thestival.gr, κατά τη διάρκεια της κύησης, o ομφάλιος λώρος τυλίχτηκε στο χέρι της και το έσφιξε τόσο πολύ που αφαιρέθηκε. Πιστός συνοδηγός και φύλακας άγγελος στη ζωή της, είναι η μητέρα της, στην οποία, όπως λέει, οφείλει όλα όσα είναι σήμερα. «Ό,τι είμαι τώρα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισα τις δυσκολίες που συνάντησα, τα οφείλω στη μαμά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η μητέρα μου μου είχε μάθει ότι αυτή είμαι και σε όποιον αρέσω και ότι πρέπει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Οποιαδήποτε ερώτηση και να δεχόμουνα είχα πάντα την απάντηση: Ότι το χεράκι μου λείπει επειδή έτσι γεννήθηκα. Τα παιδιά με ρωτούσαν αν θα φυτρώσει και αν είναι κολλητικό!».

Τα κοροϊδευτικά στιχάκια στο σχολείο και η υποδειγματική αντιμετώπιση της μητέρας της

Οι δυσκολίες για την Έφη Γκουλή ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία. Ομάδα συμμαθητών της, κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων, έλεγε κοροϊδευτικά ποιηματάκια για την ίδια, κάτι που την ανάγκασε να απευθυνθεί στη μητέρα της. «Αυτή, αντί να στεναχωρηθεί, άρχισε να γελάει. Μου είχε πει ότι θα γελάς κι εσύ, γιατί αυτό είναι αστείο. Θα το παίρνεις σαν αστείο και θα κάνεις πλάκα με τα άλλα παιδιά. Μου έμαθε να αυτοσαρκάζομαι, δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Το πείσμα μου ήταν τόσο μεγάλο που δε με έβλεπα ανάπηρη», διηγείται.

Η 26χρονη αθλήτρια που ζει στο Περιστέρι Αττικής, έχει άλλον έναν αδερφό, οκτώ χρόνια μικρότερο και η αγάπη τους είναι δυνατή. «Με τον αδελφό μου είμαστε δεμένοι. Είναι υπερπροστατευτικός και δεν του αρέσουν τα άσχημα σχόλια. Πάντα του λέω να τα αντιμετωπίζει πολύ χαλαρά και να μην εκνευρίζεται», σημειώνει.

«Ο καλύτερος μπογιατζής είμαι εγώ – Σιγά μωρέ πέντε νύχια είναι»

Η Έφη Γκουλή διαθέτει λογαριασμούς στα social media και αγαπά πολύ να δημιουργεί βιντεάκια στο TikTok, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση.

Η 26χρονη αθλήτρια απαντά σε ερωτήσεις των followers της για την καθημερινότητά της και η ίδια δε διστάζει να δείχνει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, χωρίς να διαφέρει από έναν άνθρωπο που έχει δύο χέρια.

Μεταξύ των βίντεο που κοινοποιεί, φαίνεται ο τρόπος που βάφει τα νύχια της, πώς τρώει με μαχαιροπίρουνο, πώς σπάει ένα αυγό. Το χιούμορ είναι πιστός συνοδηγός της και το αποτέλεσμα τρελαίνει τους ακόλουθούς της. «Ο καλύτερος μπογιατζής είμαι εγώ. Σιγά μωρέ πέντε νύχια είναι», γράφει στη λεζάντα του βίντεο με το βάψιμο των νυχιών του χεριού της.

@efi_gkouli96official

Απάντηση στο @drakoulakhh1 Και γιαυτο υπάρχει τρόπος 😎 ΣΙΓΑ 5 ΝΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ 🤣🤣🤣💙🫶🏻 #fyp #foryou #foryoupage #viral #tiktok #efi_gkouli

♬ πρωτότυπος ήχος – Efi Gkouli

«Στην αρχή είχα το TikTok για να περνάει η ώρα μου αλλά ο κόσμος όντως είχε απορία να μάθει τι είναι η διαφορετικότητα και η αναπηρία. Η λύπηση είναι κάτι πολύ κακό για εμάς. Αποφάσισα να φτιάξω ένα βιντεάκι στο οποίο θα έλεγα για την αναπηρία μου. Δεν έχω κανένα κόμπλεξ, αγαπώ τον εαυτό μου αυτό που είμαι. Αν ξαναγεννιόμουνα θα ήθελα πάλι να ξαναζήσω έτσι», αναφέρει η νεαρή αθλήτρια και προσθέτει πως πολλοί άνθρωποι με αναπηρία της στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα.

«Μου πήρε μία ολόκληρη ημέρα να μάθω να δένω τα κορδόνια μου»

Η 26χρονη εκμυστηρεύτηκε τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών της σε μικρή ηλικία, καθώς ήταν κάτι που απαιτούσε πολλή εξάσκηση.

«Η μητέρα μου με άφησε μία ολόκληρη μέρα μόνη μου για να μάθω να δένω τα κορδόνια μου. Μου έδειξε τον τρόπο με τα δύο της χέρια και μου είπε ότι πρέπει να μάθω να το κάνω εγώ με ενάμιση χέρι. Μετά από προσπάθειες μιας ολόκληρης ημέρας, τα κατάφερα», αποκαλύπτει με χαμόγελο η Έφη Γκουλή.

Η ίδια, είχε μάθει από τη μητέρα της να μην εξαρτάται από κανέναν. «Στο σχολείο δεν θα έλεγα ποτέ σε άλλο παιδάκι να μου δέσει τα κορδόνια. Ήθελα να το κάνω μόνη μου. Έτσι, προχωρώντας στη ζωή μου έβρισκα τον τρόπο να κάνω τα πάντα».

Στη φάση που βρίσκεται, δυσκολεύεται να δέσει με λαστιχάκι τα μαλλιά της και όταν θέλει το άρτιο αποτέλεσμα ζητά τη βοήθεια της μαμάς. «Είμαι πάρα πολύ περίεργη σε αυτό, δεν θέλω να πετάει τρίχα. Για να είμαι ικανοποιημένη βάζω τη μητέρα μου και μου τα πιάνει. Δεν ντρέπομαι για αυτό είναι κάτι φυσιολογικό», λέει.

@efi_gkouli96official

Απάντηση στο @mar_er4 φέρτε μου κορδόνια να δέσω 😂🙏🏼❤️ follow Instagram= efthymiagkouli #foryou #foryoupage #fyp #viral #tiktok #strong

♬ πρωτότυπος ήχος – Efi Gkouli

«Ήταν δύσκολη η προετοιμασία για το Τόκυο» – Με το «βλέμμα» στο Παρίσι

Η Έφη Γκουλή κατάφερε να κερδίσει την 8η θέση στο τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο στην κατηγορία SB8, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκυο. Για εκείνη, ήταν δύσκολη η προετοιμασία, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχε στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

«Ήμασταν περιορισμένοι με χαρτιά και μετακινήσεις σε μία πισίνα για συγκεκριμένες ώρες. Για μένα ήταν η καλύτερη προετοιμασία που έχω κάνει, ήταν πολύ μεθοδική αλλά δύσκολη. Στο Τόκυο, συγκλονίστηκα με τα όμορφα γήπεδα και την πισίνα, ήταν φαντασμαγορικό όταν έμπαινες μέσα», τονίζει.

Αναφερόμενη στον αθλητισμό, δεν διστάζει να πει ότι παλαιότερα ήταν μεγάλη ρετσινιά να είσαι ανάπηρος. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημάδια βελτίωσης» λέει και προσθέτει: «Θα προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια να καλυτερέψουμε το σύστημα».

Για το τέλος, η νεαρή αθλήτρια δίνει μία συμβουλή σε όλους: Να αγαπούν τον εαυτό τους, καμία αναπηρία να μην τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να πιστεύουν πάρα πολύ στις δυνατότητες τους. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι κάποιος είναι κατώτερος από κάποιον άλλο. Όλοι ίσοι είμαστε», ξεκαθαρίζει.

Επόμενοι στόχοι για την Έφη Γκουλή είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα που ξεκινά σε λίγες ημέρες και στη συνέχεια ακολουθούν δύο σημαντικές χρονιές με σκληρή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή βίντεο: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφιών: http://www.thestival.gr

Related posts

Ένας παπάς οδηγώντας προς την ενορία του, είδε στο δρόμο…

xristiana

Συγκέντρωση Βιβλίων Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

xristiana

Αγώνες «GERI OLYMPICS» Για Άτομα Μεγαλύτερης Ηλικίας Και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων Για Πρώτη Φορά Στην Ελλάδα – Στο Κλειστό Του Χολαργού

xristiana