ΚεντρικήΟμορφιά

Φροντίδα μαλλιών: Οι συνήθειες που πρέπει να καταργήσουμε

16/4/2022

Οι περισσότεροι αγαπάμε τη συνήθεια και δύσκολα αποκλίνουμε από αυτήν, ιδίως όταν η αγχωτική καθημερινότητά μας δεν το επιτρέπει. Το ίδιο ισχύει και στη προκειμένη περίπτωση. Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας με έναν καθορισμένο τρόπο και τον τηρούμε με ευλάβεια, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Ωστόσο το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Υπάρχουν ορισμένες μικρές αλλαγές που θα επιφέρουν τη μεγάλη βελτίωση στην υγεία και την εμφάνισή τους.

#Οχι στο καθημερινό λούσιμο

Για κάποιους μπορεί να ακούγεται αδιανόητο. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία σε καθημερινή βάση απομακρύνει από την τρίχα και το δέρμα του κεφαλιού τα φυσικά της έλαια, με αποτέλεσμα οι άκρες της να δείχνουν πιο ξηρές και ταλαιπωρημένες, επιρρεπείς στο σπάσιμο και την ψαλίδα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τον λιπαρό τύπο. Το υπερβολικά συχνό λούσιμο διεγείρει την παραγωγή επιπλέον σμήγματος προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία του τριχωτού. Ετσι αν παρατηρούμε υπερβολική λιπαρότητα στις ρίζες, δοκιμάζουμε να λουζόμαστε κάθε δυο μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι η λύση για τον περιορισμό της υπερβολικής λιπαρότητας.

The fix:

Αποφεύγουμε αυτή τη συνήθεια έστω κι αν το σαμπουάν μας είναι ήπιο. Το προϊόν κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα dry shampoo ανάμεσα στα λουσίματα ώστε να διώξουμε τη λιπαρότητα, να χαρίσουμε αυτόματα όγκο στις ρίζες και να κάνουμε τα μαλλιά μας ανάλαφρα κι ευωδιαστά σαν φρεσκολουσμένα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεπλένουμε το τριχωτό με νερό προκειμένου να απομακρύνουμε τη σκόνη και τους ρύπους.

#Οχι στο έντονο σκούπισμα

Πολλές φορές, αν όχι πάντα, υποκύπτουμε σε αυτήν τη συνήθεια πιστεύοντας ότι έτσι απομακρύνουμε αποτελεσματικά το νερό. Όμως η τριβή με την πετσέτα αγριεύει και φθείρει την τρίχα και αυξάνει τις πιθανότητες για φριζάρισμα.

The fix:

Τι κάνει ο κομμωτής μας μετά το λούσιμο; Απλά τα στραγγίζει απαλά και έπειτα τυλίγει μία στεγνή πετσέτα στο κεφάλι μας. Το ίδιο λοιπόν επαναλαμβάνουμε κι εμείς στο σπίτι. Μία άλλη εναλλακτική είναι να τα τυλίξουμε με ένα παλιό, βαμβακερό t-shirt, που έχει πιο απαλή υφή από την πετσέτα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κόλπο ιδίως αν έχουμε σγουρά μαλλιά και θέλουμε να αποκτήσουμε καλοσχηματισμένες μπούκλες.

#Οχι στο βιαστικό ξεμπέρδεμα και χτένισμα

Συνήθως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για τη διαδικασία. Όμως αυτό το στάδιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς όταν τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο και τη φθορά. Το φαινόμενο εντείνεται σε περίπτωση που είναι ξηρά και αφυδατωμένα από τις βαφές και άλλες τεχνικές επεξεργασίες. Το ίδιο ισχύει όταν τα ξεπλέκουμε με μία βούρτσα ή χτένα μέσα στην μπανιέρα.

The fix:

Αφού σκουπίσουμε ταμποναριστά τα μαλλιά μας αποφεύγοντας το τρίψιμο, απλώνουμε σε όλο το μήκος τους μία ενυδατική σύνθεση που δεν ξεπλένεται. Τα δυναμωτικά έλαια και οι μαλακτικοί παράγοντες που περιέχει προσκολλώνται στα κενά που υπάρχουν στην επιφάνεια της τρίχας και τη λειαίνουν. Ετσι διευκολύνουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τα ξεμπλέκουμε με υπομονή, ξεκινώντας από τις άκρες προς τα πάνω. Αν έχουμε επίμονους κόμπους, επιλέγουμε μία ειδική βούρτσα που περιορίζει το σπάσιμο της τρίχας ή μία χτένα με αραιά δόντια. Μία άλλη λύση είναι η εξής: Μετά την εφαρμογή του conditioner ή της μάσκας κι ενώ είμαστε μέσα στην μπανιέρα, περνάμε τα δάχτυλά μας ανάμεσα στα μαλλιά.

#Όχι στο θερμό στάιλινγκ

Το σεσουάρ, το ψαλίδι για μπούκλες και η πρέσα είναι αναμφισβήτητα «μαγικά» εργαλεία που μεταμορφώνουν την εικόνα μας. Ετσι τα έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας. Όμως αποτελούν έναν παράγοντα που προξενεί σημαντική φθορά στην τρίχα, αν δεν προσέξουμε. Η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία εξατμίζει την υγρασία στο εσωτερικό της τρίχας, με αποτέλεσμα τη θαμπή, άγρια υφή της και το σπάσιμο.

The fix:

Ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες των εργαλείων μας στη μέτρια σκάλα. Επίσης, δε τα τοποθετούμε ποτέ σε βρεγμένα μαλλιά. Για να τα ισιώσουμε με το πιστολάκι, απομακρύνουμε το 70-80% της υγρασίας τους με μέτριο ή κρύο αέρα. Οσο για την πρέσα ισιώματος ή το ψαλίδι, αυτά τα χρησιμοποιούμε αυστηρά σε στενά μαλλιά. Ωστόσο η μεγαλύτερη βοήθεια είναι το ειδικό προϊόν που τα προστατεύει από τη θερμότητα. Τέλος προτιμάμε μια βούρτσα με φυσική τρίχα, η οποία δεν προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό.

#Όχι στα σφιχτά χτενίσματα

Είναι σικ, διαχρονικά και η εύκολη λύση όταν τα μαλλιά μας δεν τιθασεύουν με κανέναν τρόπο. Η αλογοουρά, ένα σινιόν ή ένας ψηλός κότσος, η γαλλική κοτσίδα και κάθε τύπου σφιχτό πιάσιμο, όταν γίνεται σε καθημερινή βάση, έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αφενός εντείνει το σπάσιμο της τρίχας, αφετέρου ενδέχεται να προκαλέσει αραίωση στο «στεφάνι», δηλαδή στις ρίζες που πλαισιώνουν το πρόσωπο μας.

The fix:

Αφήνουμε ελεύθερα τα μαλλιά μας πιο συχνά, αλλά αν προτιμάμε να μην μπαίνουν στο πρόσωπό μας, υιοθετούμε χαλαρά σινιόν, χωρίς να τα τραβάμε δυνατά. Μία άλλη εναλλακτική είναι μια στέκα ή κορδέλα, η οποία θα ανανεώσει και το στυλιστικό μας αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που έχει παρατηρηθεί αραίωση, και δεν θέλουμε για κανένα λόγο να τα αφήνουμε κάτω, επιλέγουμε την κατάλληλη κοντή ή ημίμακρη κουπ που θα ανανεώσει την εμφάνιση και τη διάθεσή μας.

Related posts

12 pro tips για την εφαρμογή του concealer που θα αλλάξουν τον τρόπο που βαφόσουν

xristiana

Η Puma συνεχίζει τις δοκιμές της για να δημιουργήσει ένα πλήρως βιοδιασπώμενο παπούτσι

xristiana

Glow Up Collection Fall/Winter 2024-25

xristiana