ΚεντρικήΚοινωνικά

7ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

14/4/2022

Με τη συμμετοχή 30 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων και διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ανοίγει διαδικτυακά στις 29 Απριλίου η αυλαία του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα.

Το 7o κατά σειρά συνέδριο διοργανώνεται από τo Health Daily και την Boussias υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε).

Με τίτλο «Better Methods, Better Evidence, Better Decisions», το κύριο θέμα του 7ου συνεδρίου HTA είναι ο νέος ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας – όπως καινοτόμα φάρμακα, ορισμένες ιατρικές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός και μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας – να είναι ευρύτερα διαθέσιμες. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία για καλύτερες μεθόδους και καλύτερα στοιχεία προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων.

Το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, βέλτιστων πρακτικών αλλά και νεότερων εξελίξεων στον τομέα της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης των τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 400 σύνεδροι από το χώρο της Υγείας, σημαντικοί διεθνείς και Έλληνες Ακαδημαϊκοί, στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι των φορέων, της Πολιτείας και των ασθενών συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες.

Στόχος του συνέδριου είναι να προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος οι στρατηγικές, οι διαδικασίες, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την υπέρβαση πιθανών φραγμών στην πρόσβαση σε πολλές νέες και καινοτόμες θεραπείες. Ύστερα από 4 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει αναφορά στις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα, καθώς και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτών των μεταρρυθμίσεων στη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου με εισαγωγική ομιλία αφιερωμένη στην «Αναδιάρθρωση της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών, Νίκος Δέδες θα απευθύνει επίσης εναρκτήρια ομιλία αφιερωμένη στη Συμμετοχή των Ασθενών για ένα βιώσιμο και δίκαιο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εκπρόσωποι των Θεσμικών Φορέων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF θα παρουσιάσουν επίσης τις προτάσεις τους για τη Μεταρρύθμιση της Φαρμακευτικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίας με τίτλο «Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας: Νέοι τρόποι βελτίωσης της πρόσβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες» ο Καθ. Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics θα μιλήσει για τα Value Frameworks του HTA, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής HTA, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Φλώρα Μπακοπούλου θα αναφερθεί στις επιδόσεις της επιτροπής HTA στην Ελλάδα και τη μελλοντική στρατηγική. Ο Πάνος Σταφυλάς, Καρδιολόγος / Σύμβουλος HTA, Επιστημονικός Διευθυντής της HealThink θα επικεντρώσει την εισήγησή του στην αξιολόγηση των Βιοδεικτών για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες.

«Η Διαδικασία Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων και οι νέοι τρόποι βελτίωσης της πρόσβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες»,  «Η χρήση πραγματικών στοιχείων για την ενημέρωση της λήψης αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη» και «Ο ασθενής ως προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων για καλύτερα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης» θα αποτελέσουν τη θεματολογία των επόμενων συνεδριών με ξένους ομιλητές τους διακεκριμένους Kärt Veliste, Chief Specialist at Department of Medicines and Medical Devices, Haigekassa Estonia, Kristof Vanfraechem, Founder & CEO, Data for Patients, καθώς και εκλεκτούς Έλληνες ομιλητές όπως τους Ιωάννη Μπουκοβίνα, Ιατρικό Ογκολόγο, Υπεύθυνο Ογκολογικής Μονάδας ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ, Θεσσαλονίκη, Μαίρη Γείτονα, BSc, Ph.D. Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεωργία Κουρλαμπά, Επίκουρη Καθηγήτρια Μεθοδολογίας Έρευνας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ζωή Τσίμτσιου Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής, Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Υφαντόπουλο, Καθηγητή Οικονομίας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Ιωάννη Ντανάση-Σταθόπουλο, Ιατρό, Επιστημονικό Συνεργάτη, Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Δημήτριο Αθανασίου, EMA Παιδιατρική Επιτροπή, EPF, WDO, EAE Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, PhD, Health & Value Lead, Pfizer.

Τέλος, σημαντικοί ομιλητές καλούνται να μοιραστούν πολύτιμη εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μιλήσουν για ρυθμιστικές διαδικασίες και πλαίσια αξίας και πολλά άλλα, κατά τη διάρκεια της 4ης συνεδρίας αφιερωμένης στα «Πλαίσια HTA & πολιτικές HCS για τη βελτίωση της πρόσβασης για ψηφιακές πλατφόρμες και ιατρικές συσκευές», όπως η Madeleine HAIG , Research Associate, Medical Technology Research Group, London School of Economics and Political Science (LSE), ο Kristian Kidholm, Professor of health care innovation, CIMT – Centre for Innovative Medical Technology, Member of the National Danish Treatment Council, Head of Unit HTA, Health Technology Assessment, Odense University Hospital και ο John Giantsidis, Πρόεδρος και Ιδρυτής της CyberActa, Inc.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.htaconference.gr/

Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

ΟΚΑΑ – ΔΕΗ: Σταθμός φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα στο Ρέντη

xristiana

Σκληρύνσεις και κάλοι: Πώς θα απαλλαγείτε (video)

xristiana