ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΣτΕ: Νόμιμο το ΠΔ για την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατ. Αττικής

19/4/2022

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή των δήμων Νέας Μάκρης, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με το οποίο θα καθορίζονται οι ζώνες, η δόμηση και οι οριογραμμές στα ρέματα.

Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε 52 ουσιαστικές παρατηρήσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά στην οριοθέτηση 8 ρεμάτων, μερικά εκ των οποίων ξεκινούν από την Πεντέλη, όπως είναι τα ρέματα του Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων, ενώ τέσσερα από αυτά είναι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

Στη γνωμοδότησή τους, οι Σύμβουλοι αναφέρουν ότι το 2018 κηρύχθηκε και επανακηρύχθηκε αναδασωτέα  έκταση 5.808 στρεμμάτων στις περιοχές    Νταού Πεντέλης – Λύρειο – Νέος Βουτζάς – Νέος Πόντος – Αγ. Βαρβάρα – Γεροτσακούλι – Σκουφέικα – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι – Αμπελούπολη – Προβάλινθος  των δήμων Πεντέλης), Ραφήνας – Πικερμίου Ραφήνας) και Μαραθώνος, ενώ εξαιρέθηκαν της κήρυξης  8.504 στρέμματα τα οποία δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

«Στόχος του υπό εξέταση Ειδικού Πολεοδoμικού Σχεδίου που αφορά στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας Πικερμίου της περιφέρειας Αττικής, η οποία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, με 103 νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε ακίνητα, υποδομές, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον, είναι  να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του περιβάλλοντος με κριτήριο αφενός τη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών και αφετέρου την ταχεία αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, καθώς  και τη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην άρση παλαιοτέρων χωρικών στρεβλώσεων, καθιστώντας την περιοχή περισσότερο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές.

Η σύνταξη του ΕΠΣ λαμβάνει επίσης υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα με την εντεινόμενη σε έκταση, μέγεθος και συχνότητα εμφάνιση ακραίων καιρικών/φυσικών φαινομένων, την αύξηση θερμοκρασίας, κ.ο.κ. και την αντίστοιχη ένταση των κινδύνων που σχετίζονται με τα δεδομένα αυτά (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις)» αναφέρουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Παράλληλα, στο σχέδιο διατάγματος γίνεται ειδική πρόβλεψη για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και τη δυνατότητα διαφυγής τους προς τη θάλασσα  (σκάλες, πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι  κ.λπ.), σε περίπτωση ανάγκης.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν κολυμπάτε. Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

xristiana

Μαύρισμα το καλοκαίρι: 7 μύθοι που επιτέλους πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

xristiana

Μαθαίνεται Άραγε Η Ευτυχία; Εκδήλωση Θετικής Ψυχολογίας Με Ομιλητή Τον Καθηγητή Αναστάσιο Σταλίκα

xristiana