ΚεντρικήΚοινωνικά

Πασχαλινό Bazaar Από Τον Σύλλογο Αρωγής ΑΧΤΙΔΑ

12/4/2022

Σύλλογος Αρωγής ΑΧΤΙΔΑ μας προσκαλεί όλους στο Πασχαλινό Bazaar που διοργανώνει την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στο Oval. Ο πάγκος του συλλόγου θα είναι γεμάτος με χειροποίητες λαμπάδες, κοσμήματα και πολλές όμορφες πασχαλινές δημιουργίες.

Λίγα λόγια για τον σύλλογο Αχτίδα:
Ο Σύλλογος Αρωγής Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. «ΑΧΤΙΔΑ», ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Η «ΑΧΤΙΔΑ» γρήγορα πλαισιώθηκε από μέλη και φίλους που ευαισθητοποιήθηκαν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι γονείς προκειμένου να συνδράμουν τα παιδιά τους με σύγχρονες πρωτοποριακές μεθόδους.
Παράλληλα, η «ΑΧΤΙΔΑ» διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς και συγγενείς παιδιών με αυτισμό και επιστημονικές ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι γονείς ίδρυσαν το Σύλλογο αντιδρώντας σθεναρά , τόσο στις απόψεις των ψυχολόγων της εποχής ότι τα παιδιά τους πρέπει να τα στείλουν στην Λέρο για να σώσουν τα άλλα τους γερά παιδιά (!!) ,όσο και στην τακτική των άλλων Ιδρυμάτων , που αντιμετώπιζαν τα παιδιά με Δ.Α.Φ. όπως τα πάσχοντα από Σύνδρομο Ντάουν και άλλες συναφείς παθήσεις.
Το 1989 η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου παραχωρεί στον Σύλλογο οικόπεδο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ,στη συμβολή των οδών Κ.Καραμανλή και Α. Τρίτση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. αγοράζει καταρχάς ένα μεταχειρισμένο λυόμενο κτίριο, το αποσυναρμολογεί και το μεταφέρει από την Καλαμάτα στην Καλαμαριά ,όπου το συναρμολογεί και το τοποθετεί , στο ιδιόκτητο πλέον οικόπεδό του , το 1990.

Παράλληλα με την απογευματινή του λειτουργία, το Κέντρο λειτουργεί και τα πρωινά, σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας θεραπευτική εκπαίδευση σε παιδιά με αυτισμό ή παιδιά με έντονα αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ,το 1997, ιδρύεται ο Σύλλογος “Αχτίδα” (με την επωνυμία “Σύλλογος Αρωγής Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε”) , απαρτιζομενος κυρίως από αποφοίτους του Κολεγίου “Anatolia”, της τάξεως του 1956. Γρήγορα πλαισιώνεται από αποφοίτους και άλλων τάξεων του “Anatolia” αλλά και από πολλούς φίλους που ευαισθητοποιήθηκαν από το πρόβλημα των παιδιών ,καθώς και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν απορροφηθεί στην έρευνα και μελέτη πρωτοποριακών μεθόδων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, μη έχοντας χρόνο και περαιτέρω δυνατότητες για να ασχοληθούν και για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Σήμερα τα μέλη μας πλησιάζουν τα 200.
* Με την οικονομική και ηθική στήριξη του Συλλόγου “ΑΧΤΙΔΑ” αρχίζει η ανέγερση νέου κτιρίου, δίπλα στο παλιό , κατάλληλου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου και της μεθόδου που υιοθέτησαν οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ως την πλέον ενδεδειγμένη.
* Το 2002 γίνονται τα εγκαίνια του νέου κτιρίου και έκτοτε λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα για παιδιά με αυτισμό ,ενώ λειτουργεί και ως “Συμβουλευτικός Σταθμός” για γονείς.

Το Κέντρο “ΑΧΤΙΔΑ” για άτομα με αυτισμό παρέχει σήμερα :
● Διάγνωση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία ατόμων με αυτισμό, ατομικά αλλά και σε ομάδες 4 – 5 ατόμων , με στόχο τη συναισθηματική ωρίμανση, εκμάθηση δεξιοτήτων, κοινωνικοποίηση κ.λ.π.
● Ασκήσεις κολύμβησης στην εσωτερική πισίνα του κέντρου , με την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών.
● Απογευματινή δημιουργική απασχόληση, σε μικρές ομάδες, παιδιών με αυτισμό .
● Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για γονείς κάθε Τρίτη , μετά από τηλεφωνική συνεννόηση για ραντεβού.
● Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος..
● Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του αυτισμού.

Σκοπός του Συλλόγου “ΑΧΤΙΔΑ”:
● Η εξεύρεση και εξασφάλιση οικονομικών πόρων για την ανέγερση κτιρίου στέγασης του Κέντρου Ανοικτής Περίθαλψης Ατόμων με Αυτισμό Βορείου Ελλάδος.
● Η αρωγή του Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. για την πραγμάτωση του έργου τους
● Η στήριξη και παροχή ηθικής και οικονομικής συνδρομής για την ορθή λειτουργία του Κέντρου Ανοιχτής Περίθαλψης Ατόμων με Αυτισμό Β.Ε.
● Η προβολή της προσφοράς και του έργου του αναφερθέντος Κέντρου.
● Η συμβολή για τη συνέχιση και βελτίωση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής προσφοράς του.

Ταχυδρομική Διεύθυνση:
“Κέντρο Αυτισμού Αχτίδα”
Κ. Καραμανλή & A. Τρίτση (γωνία), Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
(απέναντι από το Στρατόπεδο Νταλίπη)
Τηλ.: 2310 488516

Πηγή: https://www.thessalonikiguide.gr

Related posts

ΠΕΔ-ΚΜ: Πινακίδες σε γραφή Braill για την εξυπηρέτηση ατόμων με οπτική αναπηρία

xristiana

Ο οδηγός

xristiana

Δυτική Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 8.000 οι παραβάσεις για την ελεύθερη κίνηση ΑΜΕΑ και πεζών!

xristiana