ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μεγάλη επένδυση στην πλωτή αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

14/4/2022

Στην εγχώρια αγορά ενέργειας εισέρχεται η Σουηδική Hexicon, εξειδικευμένη εταιρεία στην πλωτή αιολική ενέργεια, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε μαζί με την ελληνική επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ την κοινοπραξία Hexicon Power SA που θα αποτελέσει το όχημα για την έναρξη της ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς το αιολικό δυναμικό της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Γι αυτό και η εταιρεία μας θέλει να αξιοποιήσει το νέο νομικό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που αναμένεται φέτος. Αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική κίνηση για εμάς. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση της χώρας κινείται δυναμικά για να προωθήσει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Marcus Thor, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon.

Η Ελληνική ομάδα

Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power –και επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας που θα «τρέξει» το project των πλωτών αιολικών στη χώρα- είναι ο Μικέλης Χατζηγάκης. Πριν ενταχθεί στην Hexicon, ο κ. Χατζηγάκης ήταν Chief Operating Officer της Cobblestone Energy, κορυφαίας βρετανικής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG).

Πρόεδρος του ΔΣ θα είναι ο Alexander Singer, σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 30ετή εμπειρία στο χώρο και εξειδίκευση στις ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η προηγμένη τεχνολογία της Hexicon στην πλωτή αιολική ενέργεια θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Η τεχνολογία μας μπορεί να παράγει ενέργεια υψηλής απόδοσης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει τρομακτικές δυνατότητες και δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα της στις ΑΠΕ».

Με ένα συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, η θέση της Ελλάδας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στην παρούσα συγκυρία καθώς η χώρα έχει χαράξει έναν οδικό χάρτη ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ -συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων-, για να μειώσει την παραδοσιακή της εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει το ποσοστό των καθαρών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες της προτεραιότητες έχοντας θέσει μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην Ευρώπη όπως η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό άνω του 60% έως το 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο και η εκτελεστική ομάδα θα συνεργαστούν στενά με την Hexicon για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ισχυρές προοπτικές της Ελλάδας για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η εταιρεία ανυπομονεί να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και να τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Gone in 90’’: Τόση ώρα πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου και σου εξηγούμε το γιατί

xristiana

Βιταμίνη C για τα μαλλιά: Ποια τα οφέλη της

xristiana

Ουκρανία: ΕΛΤΑ Και «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» Ενώνουν Δυνάμεις Για Τα Παιδιά

xristiana