ΚεντρικήΚοινωνικά

Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης δημιουργεί ξύλινα αυγά ντυμένα τσολιαδάκια για φιλανθρωπικό σκοπό

19/4/2022

Από μικρός γαλουχήθηκε στην αξία της φιλανθρωπίας. Η προσφορά στον συνάνθρωπο ήταν για τον ίδιο και την οικογένειά του στάση ζωής. Οι γονείς του, του δίδαξαν ότι πρέπει να φροντίζει τον διπλανό του και είναι κάτι που δεν ξέχασε ποτέ.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης, Μάριος Teriade Ελευθεριάδης, από τη Θεσσαλονίκη ίδρυσε την πλατφόρμα OhmyGod μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Κάθε αγορά μέσω του OhmyGod.gr αποκτά επιπλέον αξία και νόημα γιατί το 30% της αξίας των προϊόντων διατίθεται στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. «Η πανδημία έδεσε τους ανθρώπους, συνειδητοποίησαν  την σημαντικότητα  της κατάστασης και ταυτόχρονα υπήρξε εμπιστοσύνη και δεσμοί για το πόσο καθαρό και διάφανο είναι αυτό το οποίο κάνουμε σε σχέση με την φιλανθρωπία», λέει ο ίδιος στο Thestival.

Η Γιούλα, ο Μήτρος, ο Κίτσος… τα ξύλινα αυγά – τσολιαδάκια του OhmyGod

Φέτος, ο Μάριος Ελευθεριάδης μαζί με μία ομάδα έμπειρων χειροτεχνών ζωγράφων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να μετατρέψουν ξύλινα αυγά σε τσολιαδάκια. Ζωγραφισμένα στο χέρι, πάνω σε μασίφ ξύλο, το καθένα από αυτά αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι. Ντυμένα με φούντες, φέσια, κοσμήματα, κουμπιά, πορσελάνες, μπουτονιέρες  και περίτεχνα καπέλα παντρεύουν την ελληνική παράδοση με την εορτή του Πάσχα. Όλα σχεδιάζονται από τους χειροτέχνες και το τελικό αποτέλεσμα το επιμελείται ο ίδιος.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιουργήθηκαν τα κοσμήματα – τσαρούχια και έτσι αποφασίστηκε να συνεχιστεί το ελληνικό στοιχείο. Στις δημιουργίες του υπάρχουν μακεδονίτικα στοιχεία, όπως η Μπούλα και η Θρακιώτισσα οι κεφαλόδεσμοι του Γίδα.

«Έχω στοιχεία, και υλικά και ανάλογα με την έμπνευση που μου δίνει σαν χαρακτήρας τους βάζω διαφορετικό διάκοσμο. Στόχος είναι να είναι πάντοτε εύθυμη ή εύθυμος, να έχει στοιχείο χιουμοριστικό, να έχουν στοιχεία σύγχρονα και παλιά. Ένα πάντρεμα της παράδοσης σε σχέση με τον ψυχικό κόσμο και την στιγμή την οποία το φτιάχνω εγώ. Υπάρχει το  θεατρικό, το σκηνογραφικό ό,τι θα μπορούσε να έχει σαν μία μορφή θεατρική», σημειώνει ο κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος βαφτίζει κάθεμία από τις χειροτεχνίες του.

Η Γιούλα, ο Μήτρος, ο Κίτσος και οι υπόλοιπες δημιουργίες είναι η ιδανική επιλογή για press papier είτε για δώρο στο βαφτιστήρι. Εκτός από τα ξύλινα αυγά υπάρχουν και τα αυγά με φτερά ή τα αυγά από χαρτοπολτό.

«Στα μεγάλα αυγά, το καθένα από τα οποία έχει το μέγεθος του ανθρώπινου κεφαλιού τα φέσια βγαίνουν και εκεί μπαίνει το κομμάτι του παιχνιδιού. Ο μικρός που θα του κάνουν δώρο το αυγό μπορεί να γίνει και ο ίδιος τσολιαδάκι. Σκοπός είναι η χαρά το γέλιο και επειδή είναι λίγο δύσκολες οι ημέρες της Άνοιξης, είπαμε να γίνει λίγο πιο εύθυμη», εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης.  

Από τα Φασκιωμένα και τις Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης στα ξύλινα αυγά – τσολιαδάκια

Ο ιδρυτής του Οhmygod, στο παρελθόν έχει αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες είτε πρόκειται για τα ‘Φασκιωμένα’ σε συνεργασία με το ‘Blé είτε, πρόσφατα τις ‘Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης’, μια πανελλαδική ενέργεια, την οποία συντόνισε ο ίδιος και που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή 100.000 μασκών στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι μάσκες αυτές προσφέρθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας στην δύσκολη περίοδο έλλειψης υγειονομικού υλικού.

Σκοπός του OhmyGod όταν ξεκίνησε ήταν να συμπεριλάβει δέκα μεγάλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς έτσι ώστε όταν αγοράζει κάποιος να μπορεί να επιλέγει σε ποιον οργανισμό θέλει να διατεθεί το ποσό. «Όταν θα μεγαλώσει και θα ξεπεραστούν κάποιες τεχνικές δυσκολίες θέλουμε να γίνει μια πλατφόρμα αλληλεγγύης όπου ο καθένας θα μπορεί να βάζει προϊόντα να πωλούνται και να μπορεί όποιος θέλει να αγοράζει», τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης.

Σκοπός του είναι να συνεργαστεί με 20-30 καλλιτέχνες είτε ιδρύματα, είτε εταιρείες, είτε  οργανισμούς έτσι ώστε για κάθε προϊόν που αγοράζεται να διατίθεται ένα ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μπορείτε να βρείτε τις δημιουργίες του OhmyGod στα:

-OHMYGOD Retailstore, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1-3, Θεσσαλονίκη

-BLE Taste Gallery, Αγίας Σοφίας 19, Θεσσαλονίκη

-Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Ohmygod.gr

Για χονδρική πώληση επικοινωνήστε στο ohmygod@ohmygod.gr ή στο 6932435616

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφιών: http://www.thestival.gr

Related posts

Bazaar με μοναδικές ιδέες για τα δώρα των γιορτών στη χριστουγεννιάτικη έκθεση Ηρακλειωτών καλλιτεχνών

xristiana

Επιστήμονες έφτιαξαν φακούς επαφής που χορηγούν φάρμακο στα μάτια για τη θεραπεία του γλαυκώματος

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία

xristiana