ΚεντρικήΠεριβάλλον

Άμεσος κίνδυνος εξαφάνισης για ερπετά, έντομα και ωκεάνια είδη

30/4/2022

Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα είδη που ζουν στους ωκεανούς μπορεί να αποδεκατιστούν μέχρι το 2300, όπως είχε γίνει με μια παρόμοια μαζική εξαφάνιση πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Science.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή θα επέτρεπε να αποφευχθεί ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα που αναλύουν τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης, της μείωσης της ποσότητας οξυγόνου στο νερό ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ποσότητας οξυγόνου που είναι αναγκαία για την επιβίωση των ειδών.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά: αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη, οι ωκεανοί μπορεί να βιώσουν μέχρι το 2300 μια μαζική εξαφάνιση ειδών, συγκρίσιμη με εκείνη της Πέρμιας περιόδου, της τελευταίας περιόδου της Παλαιοζωικής εποχής.

Κατά την Πέρμια περίοδο η βιοποικιλότητα στις θάλασσες μειώθηκε στο ελάχιστο, λόγω ενός καταστροφικού συνδυασμού: της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης του οξυγόνου στους ωκεανούς. Με βάση αυτό το σενάριο, τα περισσότερα είδη θα χάνονταν στις τροπικές ζώνες, όμως πολλά θα μετανάστευαν σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν. Τα πολικά είδη θα εξαφανίζονταν μαζικά, αφού δεν θα είχαν πού να πάνε.

Εάν η υπερθέρμανση περιοριζόταν στους 2°C, θα μπορούσε να αποφευχθεί μια μαζική εξαφάνιση, εκτιμούν οι ειδικοί. Η Συμφωνία του Παρισιού ορίζει ως στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και, ει δυνατόν, στον +1,5°C. Ο στόχος αυτός «δεν είναι εφικτός» με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα οι χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Στο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη τους οι επιστήμονες σχολιάζουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να ανατραπεί η τάση, επειδή οι εξαφανίσεις των θαλασσίων ειδών δεν είναι ακόμη τόσο εκτεταμένες όσο εκείνων της ξηράς. «Το πού ακριβώς βρίσκεται το μέλλον μας, στο χειρότερο ή το καλύτερο σενάριο, θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνει η κοινωνία», πρόσθεσαν.

Ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature» μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες πολλών πανεπιστημίων της Αυστραλίας αλλά και οικολογικών οργανώσεων στις ΗΠΑ στην οποία αναφέρεται ότι το ένα τέταρτο των ερπετών του πλανήτη κινδυνεύει και μάλιστα άμεσα με εξαφάνιση. Κροκόδειλοι και θαλάσσιες χελώνες είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας και όπως λένε οι ερευνητές που μελέτησαν την κατάσταση που βρίσκονται περίπου δέκα χιλιάδες είδη ερπετών πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας τους.

Τέλος μελέτη του Κέντρου Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λoνδίνου κάνει λόγο για μαζική κατάρρευση των πληθυσμών των εντόμων σε περιοχές καλλιεργειών η οποία αγγίζει το 65%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα που αφορούν και την ανθρώπινη διαβίωση.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά

xristiana

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Εκδήλωση Παρουσίασης Πρώτων Βοηθειών (ΚΑΡ.Π.Α.)

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 19/5

xristiana