ΚεντρικήΚοινωνικά

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η Δ. Μακεδονία στο πρόγραμμα προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία

30/4/2022

Η Δυτική Μακεδονία θα βρίσκεται στην δεύτερη φάση του προγράμματος προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, δεσμεύτηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα σε θέματα Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο κτίριο της Περιφέρειας με Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναπηρίας, με γονείς και την Βασιλική Σαλβέρα, η οποία και έθεσε την άμεση ανάγκη που υπάρχει κυρίως για τα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Στην υφυπουργό τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με βαριές αναπηρίες, το θέμα των επιδομάτων και των συντάξεων καθώς και οι δομές που λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν. Θετική φάνηκε η Υφυπουργός στο ζητούμενο να ενταχθούν και οι Σύλλογοι ΑμεΑ στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να προσλαμβάνονται άτομα μέσω αυτών με τις ειδικότητες είναι απαραίτητες όπως ψυχολόγοι εργοθεραπευτές κτλ.

Σε ότι αφορά στις ενέργειες που γίνονται στην περιοχή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε στην κ. Μιχαηλίδου τον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει μαζί με την πολιτική προστασία την καταγραφή των ατόμων μικρών αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας από όλη την Δυτική Μακεδονίας ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να γνωρίσουν οι εμπλεκόμενοι, αστυνομία πυροσβεστική και εθελοντές που βρίσκονται με την πληροφορία να διοχετεύεται άμεσα σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Μάλιστα θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας που έχει έδρα το Πανεπιστήμιο. Τέλος θα προχωρήσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με μια υποδομή στην Φλώρινα για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.

Στη συνέχεια η κ. Μιχαηλίδου επισκέφτηκε την υπερσύγχρονη δομή για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού “Ταξιδευτές της Ελπίδας” που λειτουργεί στον Άργιλο Κοζάνης και ξεναγήθηκε στους χώρους. Ενθουσιασμένη δήλωσε, η υφυπουργός που ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στους χώρους εκπαίδευσης καθώς και στο κτίριο της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την οποία μάλιστα υποσχέθηκε να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει, είτε μέσω του ΕΟΠΥ, είτε μέσω του ΕΣΠΑ«Έχω μείνει έκπληκτη με τη δομή» δήλωσε η υπουργός. Εδώ βρίσκω προδιαγραφές υψηλού επιπέδου για επανένταξη των παιδιών. Οι δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των έξι ατόμων η καθεμιά πρέπει να λειτουργήσουν» τόνισε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Η κ, Μιχαηλίδου είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει και με τα παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην δομή, κάποια στον κήπο και κάποια στον εσωτερικό χώρο κάνοντας δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των πολιτών ο Σύλλογος Γονέων ατόμων με αυτισμό Νομού Κοζάνης που ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την δια βίου εκπαίδευση και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αυτισμό και την υποστήριξη των οικογενειών τους, στεγάζετε από το 2016 στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, στον Άργιλο Κοζάνης.

Λειτουργεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αυτισμό, σχολικής και μετασχολικής ηλικίας (από 5 μέχρι 35 ετών ),οργανωμένα σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Έχει λάβει αδειοδότηση και από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουμε και το Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας για ενήλικα κυρίως άτομα με αυτισμό. Στο Κέντρο τα παιδιά εκπαιδεύονται σε δεξιότητες που είναι χρήσιμες για τα ίδια όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η μαγειρική και οι κοινωνικές συναναστροφές. Επίσης γυμνάζονται και ψυχαγωγούνται.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του ενημέρωσε την κ. Μιχαηλίδου με το νέο ΣΔΙΤ θα κατασκευαστεί καινούργιο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο, ενώ σε ότι αφορά στην λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τόνισε όπως και η Πρόεδρος του Συλλόγου Παρέσα Τουρλακίδου ότι στόχος είναι να λειτουργήσει για αρχή με έξη άτομα, όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Άλλωστε η μεγαλύτερη αγωνιά των γονιών είναι τι θα απογίνουν τα παιδιά τους μεγαλώνοντας και όταν δεν θα μπορούν πλέον να τα φροντίζουν ή όταν φύγουν από την ζωή.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Πηγήhttps://www.ertnews.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.ertnews.gr

Related posts

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος από τον δήμο Θεσσαλονίκης

xristiana

Επιδερμίδα πιο υγιής και λαμπερή με 3 διατροφικά tips

xristiana

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι μάσκες ομορφιάς;

xristiana