6/3/2022
Υλικά
Μερίδες: 8
- 2 κουνέλια, περίπου 1.300 γρ. το καθένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρές μερίδες
- 400 γρ. καρότα, σε μέτριες φέτες
- 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 μεγάλη σελινόριζα, σε κύβους των 2 εκ.
- 500 γρ. κρεμμύδια, σε χοντρά καρέ
- 5 ντοματάκια από κονσέρβα ολόκληρα ή 10 ντοματίνια, ολόκληρα
- 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, άκοπο, ή 8 κλαράκια δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. σούπας ξερά)
- 10 κλαράκια φρέσκια μαντζουράνα (ή 1 κουτ. σούπας ξερή)
- 1 λεμονόκουπα
- αλατοπίπερο
Σάλτσα μουστάρδας
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 1/3 κούπας ζωμός λαχανικών
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο μέγιστο της θερμοκρασίας του.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε σε μονή στρώση τα κομμάτια από το κουνέλι, τα τρίβουμε με μια λεμονόκουπα, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει εξωτερικά το κουνέλι.
- Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε το κουνέλι σε μια ευρύχωρη γάστρα και το αφήνουμε κατά μέρος.
- Στο ταψί που χρησιμοποιήσαμε για το ρόδισμα του κουνελιού βάζουμε όλα τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, ντοματάκια, σελινόριζα, κρεμμύδι), αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, μεταφέρουμε τα λαχανικά στη γάστρα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα μουστάρδας, περιχύνουμε το φαγητό και «φυτεύουμε» σε διάφορα σημεία τα κλαράκια των μυρωδικών.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα, ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
- Αφήνουμε το κουνέλι να σταθεί για 5 -10 λεπτά σε μισάνοιχτο σβηστό φούρνο.
- Πετάμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε το κουνέλι με τα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού.