ΚεντρικήΚοινωνικά

Δράσεις ευαισθητοποίησης από τον δήμο Νεάπολης – Συκεών για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

31/3/2022

Τα Άτομα με Αυτισμό δεν μπορούν μόνα τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να χτίσουμε ως κοινωνία γέφυρες που διευκολύνουν την επικοινωνία και υποστηρίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση, αφού πρώτα τα αγκαλιάσουμε με ειλικρινή αποδοχή και αναγνώριση των χαρισμάτων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) διοργανώνει δύο εκδηλώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές, να ενημερωθούν για τον αυτισμό και να γνωρίσουν τα μοναδικά χαρίσματα των ατόμων με αυτισμό.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη στις 5 το απόγευμα, με πρωταγωνιστές τα άτομα με αναπηρία, που είναι μέλη των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών, και τα παιδιά του ΚΔΑΠ Στρεμπενιώτη. Τα παιδιά και οι νέοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν το ηχηρό μήνυμα «Γίνε κι εσύ κομμάτι του παζλ».

Η δράση περιλαμβάνει διαδραστική αφήγηση ιστορίας, εικαστικά δρώμενα και παιχνίδια διασκέδασης, όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να παίξουν και να συνεργαστούν, μα πάνω απ’ όλα να γνωρίσουν τον αυτισμό. Η δράση θα ολοκληρωθεί, αφήνοντας μπλε μπαλόνια στον ουρανό με μηνύματα αγάπης και αποδοχής.

Προβολή ταινίας

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στη 1.30 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο Συκεών (Ρήγα Φεραίου-Μεγάρων) ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία αλλάΖΩ, διοργανώνει προβολή ταινίας με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα θα προβληθεί η ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» του Mick Jackson, με τους/τις Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn, Catherine O’Hara (2010, 103′).

Η ΤΑΙΝΙΑ
: Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία περιγράφει την έγκαιρη διάγνωση της Τέμπλ (Κλερ Ντέινς), την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από τη μητέρα της (Τζούλια Ορμόντ), τη θεία της (Κάθριν Ο’ Χάρα) και τον δάσκαλό της (Ντέιβιντ Στράθερν) και την εξέλιξη της σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων.

Η Temple Grandin, παρά τις δυσκολίες της, λόγω του αυτισμού, κατάφερε να γίνει μια από τους πρώτους ειδικούς στον κόσμο , στον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων αγροτικού εξοπλισμού. Κατάφερε να διαμορφώσει τα σφαγεία των κτηνοτροφικών μονάδων προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και των ίδιων των ζώων, και να αποτελέσει έμπνευση για πολλά άτομα με αντίστοιχα προβλήματα και ελπίδα για τους γονείς τους. Μπορεί κανείς να βρει τα σχέδιά της σε πολλές χώρες. Έχει γράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες και δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο πάνω σε αυτό το μοναδικό θέμα. Κατέχει master στη ζωολογία, από το Arizona State , και το 1988 δέχτηκε τον τίτλο του διδάκτορα.

Η ασυνήθιστη ιστορία της Temple Grandin έχει μοναδική αξία επειδή μας βοηθάει να δούμε τον αυτισμό με άλλα μάτια.

Η Τεμπλ Γκράντιν, καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επαναπροσδιόρισε την αντίληψη της κοινωνίας για τις δυνατότητες των αυτιστικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ώστε ο κόσμος να καταλάβει την αισθητηριακή ευαισθησία και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι αυτιστικοί. Γνωστή για το πάθος που τη διακατέχει όταν υπερασπίζεται τα ζώα και για την ικανότητά της να εξηγεί στους ανθρώπους πώς σκέφτονται τα ζώα, έχει γράψει τα βιβλία: “Emergence: Labeled Autistic” (με τη συμβολή της Margaret M. Scariano), “Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism”, “Genetics and Behavior of Domestic Animals”, “Livestock Handling and Transport”. Η εταιρεία της “Grandin Livestock Systems” συνεργάζεται με τους προμηθευτές κρέατος μεγάλων εστιατορίων με σκοπό τον έλεγχο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν τα ζώα σε όλο τον κόσμο. Δίνει διαλέξεις τόσο για τη ζωοτεχνική επιστήμη όσο και για τον αυτισμό και αποτελεί πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ανθρώπους με αυτισμό (ΠΗΓΗ: www.diaplasi.org).

Αυτισμός και κοινωνία

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι νευρικές συνάψεις δίνουν τη δυνατότητα της γρήγορης και άμεσης πρόσβασης ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία του για τη συλλογή, επεξεργασία πληροφοριών και την εκτέλεση των τελικών αποφάσεων.

Αυτό που για τους τυπικούς ανθρώπους αποτελεί απλή σκέψη και εκτέλεση, στα άτομα με Αυτισμό είναι πολύπλοκο πρόβλημα γιατί αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλη απόσταση… έως την τελική απόφαση που τις πιο πολλές φορές δεν είναι κοινωνικά συμβατή!

Τα Άτομα με Αυτισμό έχουν σήμερα τις απαραίτητες παροχές στην εκπαίδευση, στη φροντίδα, στη ψυχαγωγία, στην προστασία, στην αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα στη Ζωή; Στην αναπηρία του Αυτισμού χωρίς τις απαραίτητες παροχές αναπόφευκτα θα υπάρξει αποκλεισμός από την άμεση πρόσβαση σε μαθημένες λειτουργικές και κοινωνικές δεξιότητες. Ποιες είναι οι παροχές ενός κράτους πρόνοιας στην εργασία, την ψυχαγωγία, στην καθημερινότητα που ολοένα γίνεται δυσκολότερη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους; Ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους;

Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την επικρατούσα αντίληψη πως οι «καλοί» αυτιστικοί που δεν μας δημιουργούν προβλήματα γίνονται αποδεκτοί ενώ οι «άλλοι», αποκλεισμένοι στα σπίτια τους μετακυλύουν το βάρος της ευθύνης στις ήδη επιβαρυμένες οικογένειές τους.

Τα Άτομα με Αυτισμό δεν μπορούν μόνα τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να χτίσουμε ως κοινωνία γέφυρες που διευκολύνουν την επικοινωνία και υποστηρίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Σήμερα που η υγειονομική και οικονομική κρίση αγνοεί τον Αυτισμό, τα άτομα αυτά μάς χρειάζονται ως φίλους, συντρόφους, φροντιστές και συνεργάτες. Θέλουν την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, όχι ως δείγμα οίκτου και συμπόνιας, αλλά ειλικρινούς αποδοχής τους και αναγνώρισης των χαρισμάτων που έχουν κι ας μην φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρης ολοκλήρωσε με το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ την αποσύνδεσή του από τους κοινωνικούς φορείς

xristiana

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΓΟ 4 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. ΟΠΣ 5011444 (Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020»)

xristiana

Ξεκινά η παγκόσμια κούρσα για την εύρεση κοιτασμάτων υδρογόνου

xristiana