ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Ανόητες οι επενδύσεις στον άνθρακα. Υπνοβατούμε στην καταστροφή»

21/3/2022

Αυστηρή προειδοποίηση προς όσες χώρες εγκαταλείπουν την πράσινη μετάβαση και επιστρέφουν στον άνθρακα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κάνει λόγο για «αφελή αισιοδοξία» και προσθέτει πως «υπνοβατούμε προς την κλιματική καταστροφή». Χαρακτήρισε δε ανόητες τις επενδύσεις στον άνθρακα. 

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο The Economist’s Sustainability Week ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε: «Για να κρατήσουμε ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού πρέπει να μειώσουμε κατά 45% τις παγκόσμιες εκπομπές ρυπογόνων αερίων έως το 2030 και να πετύχουμε ουδετερότητα άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα. Το πρόβλημα δεν λύθηκε στη Γλασκόβη. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα επιδεινώνεται». 

Η αναφορά στον 1,5 βαθμό έχει να κάνει με τη δέσμευση των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού να διατηρήσουν «πολύ κάτω των 2 βαθμών, κατά προτίμηση στον 1,5 βαθμό Κελσίου» την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. 

Η Συμφωνία του Παρισιού επετεύχθη στη Σύνοδο COP21 τον Δεκέμβριο του 2015. Έχουν περάσει περισσότερα από 6 χρόνια, αλλά δεν διαφαίνεται ακόμη ουσιαστική πρόοδος.

«Μόνο πέρυσι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 6% φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Οι εκπομπές άνθρακα έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα – ρεκόρ. Υπνοβατούμε προς την κλιματική καταστροφή». 

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Συμπεριληπτική Πολιτική Και Τεχνολογίες Αιχμής»: Ημερίδα Στο ΠΑΜΑΚ Για Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 16/1

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στο Τυμπάκι

xristiana