ΚεντρικήΠεριβάλλον

H χλωρίδα επιστρέφει δυναμικά στην Ανταρκτική εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

16/2/2022

Εχει διαπιστωθεί ότι στο μακρινό παρελθόν η Ανταρκτική δεν ήταν ο παγωμένος κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά κατά περιόδους είχε συνθήκες κοντινές αν όχι ίδιες με αυτές των τροπικών περιοχών και είχε μεγάλη βιοποικιλότητα με παρουσία ακόμη και δεινοσαύρων.

Όμως κάποια στιγμή η Ανταρκτική πάγωσε αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη δύο ενδημικά είδη φυτών της ηπείρου έχουν αρχίσει να επεκτείνονται με ταχύ ρυθμό. Το φαινόμενο οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να επηρεάζει και την Ανταρκτική. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητική παρουσιάζει την πρώτη μελέτη για τις μεταβολές που έχουν υπάρξει στα πολικά οικοσυστήματα την τελευταία δεκαετία.

Βασικό μέρος της μελέτης πραγματοποιήθηκε στη Νήσο Signy που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα South Orkney Islands στον Νότιο Ειρηνικό 500 περίπου χλμ. μακριά από τις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Τη τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται αύξηση της θερμοκρασίας από 0,02-0,27 βαθμούς Κελσίου ετησίως παρά το γεγονός ότι το 2012 ήταν μια ιδιαίτερα ψυχρή χρονιά.

«Τα οικοσυστήματα στη στεριά της Ανταρκτικής ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στα νέα κλιματικά δεδομένα. Ανέμενα μια αύξηση στα συγκεκριμένα είδη φυτών αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Εντοπίζουμε συνεχώς αποδείξεις που δείχνουν ότι συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Ανταρκτική» αναφέρει η Νικολέτα Κανόνε, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Insumbria στο Κόμο της Ιταλίας που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Δύο είδη τριχόχορτου (Deschampsia Antarctica και Colobanthus quitensis) παρουσιάζουν αύξηση της παρουσίας τους στο χρονικό διάστημα 2009-2018 μεγαλύτερη από όση είχαν τα προηγούμενα 50 έτη από το 1960-2009. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση αυτή οφείλεται ότι σε εμφάνιση πιο θερμών καλοκαιριών με τον θερμότερο αέρα να παίζει κεντρικό ρόλο στην επέκταση της χλωρίδας. Την επέκταση αυτών των δύο φυτών βοήθησε επίσης η μείωση της παρουσίας στο νησί ενός είδους φώκιας που κινούμενη στην στεριά «ποδοπατά» και καταστρέφει τα συγκεκριμένα είδη φυτών.

Η επέκταση αυτών των φυτών θα προκαλέσει μεταβολές στην χημική σύσταση του εδάφους, θα επηρεάσει τα βακτήρια και τους μύκητες που υπάρχουν εκεί καθώς και το πώς αποσυντίθεται η οργανική ύλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα στο Signy δεν αποτελούν τοπικό φαινόμενο αλλά αντανακλώνται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανταρκτικής και δεδομένων των προβλέψεων ότι η τάση της αύξησης της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αναμένονται δομικού χαρακτήρα μεταβολές στα τοπικά οικοσυστήματα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία, στις Αρχάνες

xristiana

Πλάθουν “Μουστακο …Κούλουρα” Για Αγορά Απινιδωτή

xristiana

Πέθανε ο Γιάννης Μπουτάρης

xristiana